torsdag 29 april 2010

Pressmeddelande

29 april 2010


Ny ortopedakut ska ge snabbare vård

Måndagen den 3 maj öppnar den nya ortopedakuten vid Uppsala närakut. Vuxna och barn från 15 år som har enklare benbrott ska i fortsättningen vända sig dit i stället för till Akademiska sjukhuset.

- Vi gör den här satsningen för att patienterna ska kunna få vård snabbare. Man ska inte behöva sitta i en lång kö för att få en skadad handled omlagd, säger Ismail Kamil (FP), ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

I fortsättningen görs en uppdelning av patienter som behöver ortopedisk vård. Den nya ortopedakuten erbjuder behandling för vuxna och barn från 15 år som har råkat ut för enklare benbrott, till exempel skadat en hand- eller fotled. Barn under 15 år behandlas även i fortsättningen vid Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset räknar med att kunna slussa över cirka 300 patienter i månaden till den nya mottagningen. På sikt ska antalet ökas till närmare 600.

- Den stora utmaningen är att nå ut med informationen så att patienterna vet vart de ska vända sig, säger Bodil Aksén, handläggare vid hälso- och sjukvårdsavdelningen vid Landstingets kansli.

Från Akademiska sjukhusets sida ser man positivt på inrättandet av ortopedakuten.

- Det kommer att leda till ökad tillgänglighet för alla, även for patienter som läggs in för operationer. De kan få snabbare vård om de enklare fallen tas om hand på annat håll, säger Karin Andersson, medicinskt ledningsansvarig för ortopedakuten vid Akademiska sjukhuset.

Om Uppsala närakut
Uppsala närakut har öppet alla dagar, året runt, klockan 7-23 och finns på Dragarbrunnsgatan 70, ingång B. Mottagningen tar emot patienter från hela länet och även utomlänspatienter på besök. För den som är under 20 år är besöket kostnadsfritt medan övriga betalar 200 kr.

Medier som önskar närvara när verksamheten startar den 3 maj är välkomna att kontakta Maria Carles, verksamhetschef vid Uppsala närakut.


Ytterligare information:
Ismail Kamil (FP), ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen, tel 070-529 60 28
Maria Carles, verksamhetschef, Uppsala närakut, tel 073-821 23 46
Karin Andersson, medicinskt ledningsansvarig ortopedakuten, Akademiska sjukhuset, ring via växel 018-611 00 00 för sökning via personsökare
Bodil Aksén, handläggare, hälso- och sjukvårdsavdelningen, tel 070-772 09 59

Inga kommentarer: