måndag 12 april 2010

Carl Bildt måste resa till Eritrea

I helgen samlades vi, folkpartister från Uppsala län, till årsmöte. Då passade vi på att anta ett uttalande om hårdare krav från regeringens sida för att försöka få journalisten och svenska medborgaren Dawit Isaak frigiven.

Dawit Isaak har suttit fängslad hos diktaturregimen Eritrea sedan 2001, utan rättegång. Det är förfärligt - svenska regeringen måste agera tydligare. Jag är glad att hela folkpartilänet ställde sig bakom uttalandet.

Uttalande av Folkpartiet Uppsala läns årsmöte den 10 april 2010

Regeringen måste inta en skarpare hållning för att få Dawit Isaak frigiven

I 3 120 dagar har Dawit Isaak, journalist och svensk medborgare, suttit fängslad i Eritrea. Att svenska staten inte lyckats få honom frigiven under dessa 9 år är ett misslyckande och ett hårt slag mot demokratins och yttrandefrihetens grundvalar.

Folkpartiet Liberalerna i Uppsala län beklagar att den tysta diplomatin inte vunnit framgång och kräver därför att den svenska regeringen snarast intar en skarpare hållning.

Sveriges regering måste på bred internationell front agera och kraftfullt fördöma den eritreanska diktaturen. Att EU-bistånd fortfarande går till diktaturens Eritrea är för oss liberaler omöjligt att försvara.

Folkpartiet Liberalerna i Uppsala län anser att regeringen i demokratins och yttrandefrihetens tecken tydligt till FN ska deklarera krav på utvidgade sanktioner mot diktaturens Eritrea.

Ärendet är inte längre av konsulär karaktär utan en ren politisk angelägenhet. Därför är det av stor vikt att utrikesminister Carl Bildt omgående utövar påtryckningar genom att personligen besöka regimen.
--------------------------------------------------------------

Läs mer om fallet Dawit Isaak på www.freedawit.com

--------------------------------------------------------------

Inga kommentarer: