I dag var det ett seminarium om vårdval i Uppsala.
Landstinget under alliansmajoritetens styre har under 2009 öppnat vägen för frietablering för vårdgivare. Åtta nya mottagningar har etablerat sig (vårdcentraler, barnmorskemottagningar, barnavårdscentral och tandregleringsmottagningar). Patienterna har fått fler vårdgivare att välja emellan. Även personalen har fått fler arbetsgivare att välja emellan.
Det nya ersättningssystemet (sedan 1 januari 2009) bygger på att pengarna följer patienternas val av vårdgivare. För första gången i landstingets historia gjort känner patienterna sig nöjda (enligt en enkätundersökning för några veckor sedan). Även ekonomin för vårdcentralerna är i balans och tillgängligheten har blivit avsevärt bättre (topp fem i landet istället för sämst i landet 2006).
Vänsteroppositionen är emot frietableringen, är emot att patienterna får välja vilken vårdgivare man vill gå till, är emot mångfald av vårdgivare, är emot förstärkt patientmakt, men påstår att man är för patientens valfrihet. Man undrar vilken valfrihet med för patienterna?
Utan vårdval och frietablering kan patienterna inte välja mellan flera vårdgivare.
Den rödgröna oppositionen har inte heller redovisat några alternativa lösningar.
Tydligen vill man gå tillbaka till det gamla systemet och en återgång till att allt ska vara i egen regi med sämst tillgänglighet i landet.
Om alliansen får fortsatt förtroende och vinner valet 2010, kommer vårdvalet att utvidgas vidare till bland annat öppna specialistvården och en hel del andra vårdområden.
Valet kommer att handla om patientmakt med allianspolitik och politikermakt med vänsteoppositionen
torsdag 8 april 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar