söndag 18 april 2010

Dålig ovana hos oppositionen i landstinget att vilseleda väljarna

Idag läste jag på UNT vad de rödgröna oppositionsråden skriver om Alliansledningen i landstinget och i princip deras missnöje med allt vi har gjort under de gångna tre åren. De börjar kalla oss för populister.

För exakt fyra år sedan kallade den rödgröna oppositionen folkpartiets politik i landstinget att den var populistisk. Varför?
För att vi talade om patienten i centrum, patientmakt, patientens valfrihet, frietableringar, lätt tillgänglig sjukvård, flexibla öppettider på vårdcentraler, lunchstängda vårdcentraler m.m.

Idag är alla de ovannämnda vallöften infriade. Jag undrar bara vad de kommer att säga till sitt försvar.

Nu börjar de tala igen om populistiskt Alliansstyre på grund av det orättvisa ersättningssystemet i primärvården, missnöje vad gäller effektiviseringar, underskott på vissa håll och bland annat vårdgarantin. De skriver: "Landstinget fick visserligen del av vårdgarantimiljarden för 2009, men nu våren 2010 ser inte vårdgarantin ut att uppfyllas..."

Jag får ibland en känsla av att den rödgröna oppositionen vill svartmåla landstinget för att till varje pris få tillbaka makten. De borde veta att med makt följer ansvar. Alliansmajoriteten med folkpartiet i spetsen har tagit sitt ansvar gentemot medborgarna på fullaste allvar. Vårdgarantin nåddes med råge hösten 2009 och vad gäller behandling och operation kommer landstinget att uppfylla kravet nu under våren och den information har oppositionen fått så varför vilseleda?
Vad gäller besökstiden så är det först den 20 april som siffrorna kommer. Så varför påstå någonting i förväg om inte det för att vilseleda UNT-läsare.

Det orättvisa ersättningssystemet inom primärvården, som oppositionen påstår, har visat sig vara det mest rättvisa system som har tagits fram i detta landsting. För första gången visar primärvården plus resultat när det gäller vårdcentralsuppdraget.
Jag är lite förvånad över att oppositionen anklagar personalen för fusk utan att ha belägg för det. Det får stå för oppositionen. Vi i majoriteten har tydliga mål och uppdrag och sedan är det till verksamheten att uppfylla de mål vi satt upp.

Klagomålen från patienterna har minskat markant vad gäller vårdcentraler under Alliansens styre. Pengarna följer sedan 2009 patienternas valfrihet. Patienterna har valfrihet att välja vilken vårdcentral man vill lista sig hos eller att välja vara olistad och ta sig till vilken vårdcentral man vill i hela länet utan att nekas till det (som det var fallet under S-styre), sjukskrivningarna har minskat och befolkningens självuppskattade hälsan i enkät efter enkät visar på bättre resultat under vårt styre.

Oppositionen har nu under 3,5 års tid sagt att de är i tillfällig opposition. Jag bara undrar vad de kommer att säga om väljarna väljer ha dem i opposition igen? Det måste vara en besvikelse utan like.

Vi har under tiden städat efter den rödgröna oppositionen när de hade makt under tolv år. Vi har reformerat och har hela tiden utgått från patienterna behov. Vi är dock inte klara med städningen än. Fortfarande är det en hel del som är kvar.

Valet i höst står mellan ett Alliansstyre med fokus på patientfokuserad hälso- och sjukvård och en rödgrönkoalition med fokus på organisation där man omyndigförklarar patienterna och tvingar dem att anpassa sig efter organisationen.

Jag litar på väljarnas omdöme. Väljarna kan jämföra dagens hälso- och sjukvård som erbjuds mot hur det varit förr.

Inga kommentarer: