måndag 31 maj 2010

FP kommer att jobba för slopandet av fribeloppet

Ett av många bra beslut på Folkpartiets partiråd i Uppsala
under söndagen 30 maj var att slopa fribeloppet för dem
som har studielån.

Ett steg i rätt riktning.

Det ska löna sig att studera
Det ska löna sig att arbeta även som student

lördag 29 maj 2010

Bristande tillgänglighet ska klassas som diskriminering

Artikel publicerad i dag på UNT.se

Vi marscherar för tillgänglighet

I dag när vi deltar i Marschen för tillgänglighet finns det anledning att fira – ännu ett steg har tagits mot att bristande tillgänglighet ska ses som diskriminering. Det skriver Erik Ullenhag och Ismail Kamil, båda FP.

I dag manifesterar vi för tillgänglighet. I dag manifesterar vi grundtanken om alla människors lika värde. Det gör vi genom att i Uppsala delta i Marschen för tillgänglighet, ett nationellt upprop för att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska klassas som diskriminering och således skrivas in i diskrimineringslagstiftningen.

Det socialliberala samhällsbygget utgår från alla människors lika värde, ett samhälle där alla inkluderas och ingen stängs ute. Vi säger nej till ett Uppsala och Sverige som stänger ute och diskriminerar människor på grund av funktionsnedsättning.

Folkpartiet Liberalerna har alltid varit pådrivande för att arbeta för människorna i det glömda Sverige – de som inte har en stor och röststark organisation som talar för deras sak. Dit hör personer med funktionsnedsättningar som riskerar att utestängas och begränsas om samhället inte är tillgängligt.

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är ett exempel på när socialliberala idéer blivit verklighet och förbättrat den enskilda människans vardag. Därför är vi glada över att Folkpartiet nu vunnit framgång genom att Alliansregeringen nu kommit överens om att bristande tillgänglighet ska ses som diskriminering. En lagändring som gör att det är diskriminering om någon inte kommer in på restaurangen eller inte kan få jobb på grund av bristande tillgänglighet kommer betyda mycket för att öka enskilda människors frihet.

Den nya skärpta lagtexten ger personer med funktionsnedsättning en starkare ställning gentemot samhällets olika aktörer.
Med lagen fastställs nu äntligen att otillgängliga miljöer i samhället är faktiska fysiska hinder för över en miljon människor i vårt land. Genom lagen sänder staten ut en signal till kommuner, landsting och det civila samhället att offentliga miljöer så som lokaler, kollektivtrafik, affärer, bostäder, arbetsplatser, skolor, gator och torg ska vara tillgängligt för alla medborgare, även för medborgare med funktionsnedsättning.

Vi är optimistiska inför den nya skarpare diskrimineringslagstiftningen och ser med förväntan fram emot det slutgiltiga förslaget från vår partikamrat tillika integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP).

I dag när vi deltar i Marschen för tillgänglighet finns det anledning att fira – ännu ett steg har tagits mot att bristande tillgänglighet ska ses som diskriminering.

Erik Ullenhag
partisekreterare och riksdagsledamot (FP)
Ismail Kamil
riksdagskandidat (FP)
--------------------

Gå med i tåget, samling i dag kl. 13.30 på Vaksala torg.

torsdag 27 maj 2010

Äntligen är utredningen färdig!

I dag fick vi veta att utredningen, om bristande tillgänglighet ska klassas som diskriminering, blivit klar. Jag säger äntligen, det var på tiden.

Läs mer här: http://www.regeringen.se/sb/d/12446/a/146667


Du deltar väl i Marschen för tillgänglighet på lördag?

Samling Vaksala torg i Uppsala kl. 13.30, avmarsch mot Stora torget kl. 14.00.

Jag hoppas att vi ses på lördag!

onsdag 26 maj 2010

Orättvisa när rödgröna får bestämma

Här är ett exempel på hur orättvist den rödgröna fastighetsskatten slår:

Läs artikeln i Aftonbladet

Jag säger blankt nej till ny fastighetsskatt

I dagens DN kan man läsa om den nya husskatten som de rödgröna tänker införa om de vinner valet i höst. Enligt artikeln blir det många husägare, inte minst bland de med lägre inkomster, som får betala flera tusen kronor extra årligen.

Jag säger blankt nej till detta förslag och undrar samtidigt varför de rödgröna partierna är så glada i att jaga villaägare.

För de allra flesta av oss är bostad och inkomst kopplat till den personliga tryggheten. Att kunna äga sin villa eller radhus är fantastiskt. Jag tycker att alla som vill och har möjlighet ska kunna äga sin bostad. Därför blir jag upprörd när jag läser om hur Östros med flera tänker höja skatten för villaägare. För mig som liberal är det inte acceptabelt att bara miljonärer ska ha råd att äga en villa, vilket blir kontentan av en rödgrön husskatt.


Läs mer om vem som drabbas och med hur mycket på Villaägarnas Riksförbund


Rösta nej till rödgrön husskatt i september!

fredag 21 maj 2010

Nyhet i Alliansens nya budget "satsningar på patienter"

Idag presenterade vi Alliansens förslag på landstingets nya budget inför nästa mandatperioden. Alliansen kommer att satsa på patienterna. Bland de nyheterna är:

1- Vårdvalet som infördes inom primärvården 2009 och som ledde till att fler vårdgivare har etablerats i länet (vårdcentraler, barnmorskemottagningar, barnavårdcentral och även tandreglering), utvidgades 2010 till att gälla fotvård sedan januari, kommer under året att även gälla barhälsovård och rehabilitering.

2- Vårdval Uppsala kommer under 2011 att gälla vissa delar av den öppna specialistvården som idag bedrivs på sjukhuset. Flera specialistområden kan flyttas till exempel från Akademiska sjukhuset närmare patienterna. Det kan handla om dermatologer, reumatologer, ortopeder och andra lämpliga verksamheter. Landstinget måste öppna för fler specialistverksamheter så att patienterna ska kunna ha valfrihet även när det gäller specialistvården. Tillgängligheten kommer att bli bättre och kön mycket kortare---

3- Akutvårdsgaranti kommer att införas i landstinget 2011. Det är inte rimligt att vi idag har garanti för icke-akutvård (vårdgaranti för planerad vård), men inte för akutvården. Det är orimligt med långa väntetider för akutsjuka. Det är dags att stärka patientens makt ytterligare. Den som inte får akutvård i tid ska få ekonomisk ersättning

4- Närvårdscentrum kommer att startas i Östhammar, Tierp, Enköping och Uppsala där fler specialister knyts till vårdcentralerna så att patienterna får vård så långt det går på plats. Vården kommer närmare patienterna och rätt vårdnivå söks.

torsdag 20 maj 2010

ORTOPEDI AKUT

Idag var det dags att inviga den lätta ortopediska akuten
som är ansluten till närakuten vid Samariterhemmet i Uppsala

Många med lätta skador i samband med att man ramlar eller faller eller ...
behöver nu bara ta sig till Närakuten för att få ortopedisk behandling.

På så sätt kommer Akademiska akutmottagningen att avlastas så att enbart de svåra fallen och barn får behandling där.

Det handlar om att rätt vårdnivå ska sökas från början.
Det blir bra för patienterna, för personalen och för landstinget.
Alla vinner på det

onsdag 19 maj 2010

Dygnetrunt akutmottagning i Enköping

Som ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen är jag idag mycket glad över att vi i landstingsledningen bestämt oss för en medicinsk akutmottagning dygnet runt i Enköping. Det är inte mer än rätt att länets andra stora stad ska ha en medicinsk akutmottagning som säkrar tillgång till sjukvård dygnet runt.

Det tidigare beslutet att akutmottagning ska vara öppen endast mellab 08.00 och 20.00 kommer nu att justeras. Sjukvården i Enköping ska nu organiseras så att invånarna i de södra länsdelarna får tillgång till sjukvård på plats även nattetid.

Patienter och befolkning i Enköping och Håbo har varit oroliga sedan februari 2010.
Dagens besked innebär att den som blir akut sjuk kommer att kunna uppsöka läkare på plats oavsett tid på dygnet, och vid behov även läggas in.

Vi kommer även att ha en fortsatt bred dialog med företrädare för Enköping och Håbo för att se hur vi tillsammans kan utveckla närvården. Vi kommer också att förbättra rutinerna kring direktinläggningar av äldre och multisjuka patienter så att man inte ens ska behöva passera akutmottagningen utan istället läggas in direkt på en lämplig avdelning.

tisdag 18 maj 2010

Premiär för Almedalen

För första gången ska jag åka till Almedalen. Jag ska delta i ett seminarium, arrangerat av Socialstyrelsen om missförstånd i vården.

Läs mer om seminariet här:

Farliga missförstånd i vården

Det är en oerhört viktig fråga. Jag ser fram mot diskussionen.

måndag 17 maj 2010

Samverkan kan förebygga brott

Samverkan mellan polis, lokala myndigheter och olika intresseorganisationer kan hindra och bromsa brottsligheten.

Lokala problem måste definieras och behöver ha lokala lösningar.
Det behövs nationella riktlinjer och stöd för att öppna möjligheterna för sådana samarbeten.

Det behövs fokus på kunskaper för att ett sådant samarbete över huvud taget kan komma igång

lördag 8 maj 2010

Ett möte om kurderna

KSAF, Kurdiska Student och Akademikerförening, arrangerade ikväll
ett möte där man debatterade den kurdiska frågan i samtliga delar
av Kurdistan och frågor till politiker.

Förutom Folkpartiet (som jag representerade) deltog även företrädare
för Moderaterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Frågorna gällde också folkmord som riksdagen beslutade i mars 2010
när det gäller Armenier och andra kristna minoriteter i Turkiet.

Under debatten diskuterades huvudsakligen den kurdiska frågan i Iran,
Irak, Turkiet och Syrien. Hur ser man på kurdernas framtid? och om
Kurdistan bör bli en självständig stat.

Gör abort till en fri EU-tjänst

Tillsammans med partikollegan och riksdagskandidaten Eva E. har vi skrivit följande artikel i dagens UNT

GÖR ABORT TILL EN FRI EU-TJÄNST

Om svensk abortlagstiftning läggs ihop med EU:s fria rörlighet för tjänster kan europeiska kvinnor göra abort i Sverige, och samtidigt påverka abortlagstiftningen i Europa i mer liberal riktning. Det skriver folkpartisterna Ismail Kamil och Eva Edwardsson.

I Sverige har en kvinna rätt att själv bestämma över sitt barnafödande och därmed över sin egen kropp. Rätten till fri abort­ fram till och med den 18:e graviditetsvec­kan är i dag en självklarhet för svenska kvinnor. Det som en gång fick den svenska opinio­nen i abortfrågan att svänga från en restriktiv till en realistisk syn och tilltro till kvinnans självbestämmande var de så kallade Polenresorna, som kulminerade i mitten av 1960-talet.

Genom att svenska kvinnor ?röstade med fötterna? och reste till Polen för att göra abort­ blev det omöjligt för Sverige att upprätthålla den dåvarande restriktiva abortlagstiftningen. Folkpartiet liberalerna spelade en aktiv roll vid organiserandet av Polenresorna.

Sverige har en abortlagstiftning som är unik i ett EU-perspektiv. I alla andra EU-länder med fri abort har gränsen för kvinnans självständiga beslut satts till tolv veckor. I förvånansvärt många länder där abort i praktiken är tillåten lika länge som i Sverige är det inte kvinnan utan en eller flera läkare som fattar det formella beslutet att abort ska utföras. Det finns EU-länder där abort är möjlig, men där läkare och annan sjukvårdspersonal har rätt att vägra utföra aborter. Detta utnyttjas i sådan omfattning att det åtminstone i vissa regioner är svårt för kvinnor att få en abort genomförd legalt. En oroande företeelse är också den antiabortrörelse som under senare år blivit alltmer högljudd i länder som Lettland, Litauen och Slovakien.

I Polen tillåts abort om graviditeten är resultatet av en våldtäkt eller om kvinnans hälsa riskerar att skadas allvarligt. Faran för kvinnans hälsa måste bedömas av tre läkare och det har visat sig att kvinnor riskerar att få ett helt godtyckligt bemötande.

Polen fälldes därför år 2007 av Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg sedan en tvåbarnsmor, vars allvarliga ögonsjukdom riskerade att förvärras av ytterligare en graviditet, fått ett nonchalant bemötande av läkare och en undermåligt genomförd medicinsk bedömning av hälsoriskerna.

På Malta är abort helt förbjuden och sorterar under landets strafflagstiftning.

I ett näraliggande land som Tyskland medges abort efter vecka tolv enbart om kvinnans liv hotas eller om fostret är allvarligt skadat.

Är detta då en fråga för Sverige? Som liberaler och förespråkare för den abortlagstiftning som Sverige har i dag, menar vi att den svenska synen på abort vilar på värderingar som gärna får spridas till andra EU-länder.

Den svenska abortlagstiftningens bygger på tilltro till kvinnans förmåga att själv bedöma sina möjligheter att föda och ta hand om ett barn. Metoden är enkel: lägg ihop svensk abortlagstiftning med EU:s fria rörlighet för tjänster!

Enligt EU-rätten är sjukvård en tjänst och det råder fri rörlighet för tjänster. Eftersom sjukvård är en kostsam verksamhet som är kollektivt finansierad via skattsedeln eller via obligatoriska försäkringar, finns emellertid vissa begränsningar. En EU-medborgare har under vissa förutsättningar rätt att resa till andra EU-länder för att få vård på hemlandets bekostnad. Rätten gäller emellertid endast sådan vård som ingår i sjukförsäkringen i hemlandet. Det betyder att kvinnor från EU-länder i de flesta fall inte kan få en abort i Sverige bekostad av sitt hemland. Däremot har kvinnor i samtliga EU-länder möjlighet att utnyttja rätten till fri abort i Sverige, under förutsättningen att de reser hit och själva betalar kostnaden för att få en abort utförd.

Vi vill betona vikten av det här politiska initiativet.

En ökad marknadsföring av möjligheterna att göra abort i Sverige sätter press på andra EU-länder att överväga förändringar av abortlagstiftningen i en mer liberal riktning.

Gör därför informationen om möjligheterna att göra abort enligt svenska regler och vad det kostar tillgänglig på fler EU-språk. Mest angeläget är att ha information på landstingens hemsidor på polska, engelska, litauiska, lettiska och tyska. Ett ökat inflöde av europeiska kvinnor som utnyttjar den fria rörligheten för tjänster kommer att ge ett ökat intäktsflöde för landstingen och bidra till att abortlagstiftningen i Europa påverkas i mer liberal riktning.

Ismail Kamil
landstingsråd, riksdagskandidat för FP
Eva Edwardsson
EU-jurist, riksdagskandidat för FP
UNT 8/5 2010

För medborgarnas skull ska Alliansen vinna

Igår kampanjade företrädarna för Allianspartierna i Uppsala län.

Under två timmar 15-17 samlades Alliansens kommunalråd, landstingsråd och riksdagsledamöter/toppkandidater.

Det kändes mycket skönt.

Som Folkpartiets toppkandidat till riksdag pekade jag på en del markanta skillnader mellan oss i Alliansen och den rödgröna oppositionen. Här är några punkter som är värda att notera:
- Alliansens satsningar på arbetslinjen mot oppositionens satsningar på bidragslinjen
- Alliansens satsningar på utbildning och forskning mot oppositionens otydlighet i dessa frågor:
- Alliansens satsningar på unga genom bland annat lägre arbetsgivaravgift för företag som anställer unga mot oppositionen som kommer att avskaffa dessa skattelättnader i samband med anställning av unga
- Alliansens satsningar på hushållsnära tjänster där tusentals jobb har skapats och hundratals små företag etablerats mot oppositionens löfte att avskaffa denna skattereduktion
- Alliansens skolpolitik som fokuserar på skolbarn i unga åldrar mot oppositionens olika parti-alternativ i frågan

Listan kan bli hur lång som helst. Därför säger jag att det är bäst för Sverige om Alliansen fortsätter styra både på lokal-, regional, och riksnivå

måndag 3 maj 2010

Pressmeddelande

2010-05-03

Ismail Kamil
Riksdagskandidat (FP)
Uppsala län
070 – 529 60 28
018-611 60 28
www.ismailkamil.blogspot.com


Ismail Kamil (FP) om oppositionens budgetmotion:
S-förslag liknar mest en loppmarknad

- Högre skatt, färre jobb och mer bidrag. Det är klassisk gammal socialdemokratisk politik som aldrig fungerat i vårt land. Nu dammar man av åtgärder från förr, som mest liknar en loppmarknad. Det säger Ismail Kamil, riksdagskandidat för Folkpartiet i Uppsala län.

- Jag blir orolig för alla de företag och anställda inom tjänstesektorn när RUT-avdraget avskaffas. Jag undrar vad som händer med den ensamstående med villa som plötsligt får betala förmögenhetsskatt över en natt. Jag frågar mig hur alla de människor som är beroende av bil ska klara vardagsekonomin när bensinpriset radikalt höjs, fortsätter Ismail Kamil (FP).

- Oppositionen ägnar sig åt ett högriskprojekt för att till varje pris vinna tillbaka makten. Jag saknar en ansvarsfull och långsiktig politik för att skapa jobb och därigenom rusta Sverige för kommande lågkonjunkturer, avslutar Ismail Kamil, riksdagskandidat för Folkpartiet i Uppsala län.

---------------------------
Kontakt enligt ovan.
-------------------------------