fredag 21 maj 2010

Nyhet i Alliansens nya budget "satsningar på patienter"

Idag presenterade vi Alliansens förslag på landstingets nya budget inför nästa mandatperioden. Alliansen kommer att satsa på patienterna. Bland de nyheterna är:

1- Vårdvalet som infördes inom primärvården 2009 och som ledde till att fler vårdgivare har etablerats i länet (vårdcentraler, barnmorskemottagningar, barnavårdcentral och även tandreglering), utvidgades 2010 till att gälla fotvård sedan januari, kommer under året att även gälla barhälsovård och rehabilitering.

2- Vårdval Uppsala kommer under 2011 att gälla vissa delar av den öppna specialistvården som idag bedrivs på sjukhuset. Flera specialistområden kan flyttas till exempel från Akademiska sjukhuset närmare patienterna. Det kan handla om dermatologer, reumatologer, ortopeder och andra lämpliga verksamheter. Landstinget måste öppna för fler specialistverksamheter så att patienterna ska kunna ha valfrihet även när det gäller specialistvården. Tillgängligheten kommer att bli bättre och kön mycket kortare---

3- Akutvårdsgaranti kommer att införas i landstinget 2011. Det är inte rimligt att vi idag har garanti för icke-akutvård (vårdgaranti för planerad vård), men inte för akutvården. Det är orimligt med långa väntetider för akutsjuka. Det är dags att stärka patientens makt ytterligare. Den som inte får akutvård i tid ska få ekonomisk ersättning

4- Närvårdscentrum kommer att startas i Östhammar, Tierp, Enköping och Uppsala där fler specialister knyts till vårdcentralerna så att patienterna får vård så långt det går på plats. Vården kommer närmare patienterna och rätt vårdnivå söks.

Inga kommentarer: