lördag 29 maj 2010

Bristande tillgänglighet ska klassas som diskriminering

Artikel publicerad i dag på UNT.se

Vi marscherar för tillgänglighet

I dag när vi deltar i Marschen för tillgänglighet finns det anledning att fira – ännu ett steg har tagits mot att bristande tillgänglighet ska ses som diskriminering. Det skriver Erik Ullenhag och Ismail Kamil, båda FP.

I dag manifesterar vi för tillgänglighet. I dag manifesterar vi grundtanken om alla människors lika värde. Det gör vi genom att i Uppsala delta i Marschen för tillgänglighet, ett nationellt upprop för att bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska klassas som diskriminering och således skrivas in i diskrimineringslagstiftningen.

Det socialliberala samhällsbygget utgår från alla människors lika värde, ett samhälle där alla inkluderas och ingen stängs ute. Vi säger nej till ett Uppsala och Sverige som stänger ute och diskriminerar människor på grund av funktionsnedsättning.

Folkpartiet Liberalerna har alltid varit pådrivande för att arbeta för människorna i det glömda Sverige – de som inte har en stor och röststark organisation som talar för deras sak. Dit hör personer med funktionsnedsättningar som riskerar att utestängas och begränsas om samhället inte är tillgängligt.

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är ett exempel på när socialliberala idéer blivit verklighet och förbättrat den enskilda människans vardag. Därför är vi glada över att Folkpartiet nu vunnit framgång genom att Alliansregeringen nu kommit överens om att bristande tillgänglighet ska ses som diskriminering. En lagändring som gör att det är diskriminering om någon inte kommer in på restaurangen eller inte kan få jobb på grund av bristande tillgänglighet kommer betyda mycket för att öka enskilda människors frihet.

Den nya skärpta lagtexten ger personer med funktionsnedsättning en starkare ställning gentemot samhällets olika aktörer.
Med lagen fastställs nu äntligen att otillgängliga miljöer i samhället är faktiska fysiska hinder för över en miljon människor i vårt land. Genom lagen sänder staten ut en signal till kommuner, landsting och det civila samhället att offentliga miljöer så som lokaler, kollektivtrafik, affärer, bostäder, arbetsplatser, skolor, gator och torg ska vara tillgängligt för alla medborgare, även för medborgare med funktionsnedsättning.

Vi är optimistiska inför den nya skarpare diskrimineringslagstiftningen och ser med förväntan fram emot det slutgiltiga förslaget från vår partikamrat tillika integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP).

I dag när vi deltar i Marschen för tillgänglighet finns det anledning att fira – ännu ett steg har tagits mot att bristande tillgänglighet ska ses som diskriminering.

Erik Ullenhag
partisekreterare och riksdagsledamot (FP)
Ismail Kamil
riksdagskandidat (FP)
--------------------

Gå med i tåget, samling i dag kl. 13.30 på Vaksala torg.

Inga kommentarer: