måndag 1 juni 2009

Så här ligger det till

Efter en del telefonsamtal har det framkommit att en förenklad version av ”Fler satsningar på primärvården” är önskvärd. Jag håller med, landstingets ersättningssystem är inte jätteenkelt att begripa. Så jag gör ett försök att förklara. Hör av er igen om det är lika obegripligt.

Vad är ersättningssystem?
Ersättningssystemet är det regelverk som fastställer hur mycket och för vad som hälso- och sjukvårdsstyrelsen ekonomiskt ersätter vårdgivarna, vårdcentralerna och husläkarmottagningarna, med. Alltså lönen från landstinget för den vård som de levererar till länets patienter.

Varför göra justeringar i ersättningssystemet just nu?
Vårdval Uppsala län införs från och med 16 juni. Då blir det möjligt för vårdgivare att etablera sig i länet förutsatt att de godkänns, auktoriseras, av hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Dessutom har vi passat på att göra en översyn av nu gällande regelverk och en del justeringar har gjorts. Jag och mina kollegor i majoriteten är prestigelösa.

Vad betyder detta för landstinget ekonomiskt och för vårdgivarna?
För landstinget innebär det ytterligare kontroll och tydlighet. Hälso- och sjukvårdstyrelsen kommer, fortsättningsvis, bara betala för det som vårdgivaren faktiskt utfört. Från och med 16 juni får vårdgivarna betalt för den hälso- och sjukvård som de ger till patienterna. Tiden med (s)chablonersättningar är över.
Vi gör en folkhälsosatsning genom att psykologer, kuratorer, dietister och arbetsterapeuter jämställs med läkare vad gäller besöksersättningen. För vårdcentralen blir alltså ekonomiskt lönsamt att ha psykologer, kuratorer, dietister och arbetsterapeuter anställda.
För de vårdgivare som har patienter med bristande kunskaper i svenska språket satsar vi över 2 miljoner kronor på tolkar. Jag tycker det är viktigt att alla vårdgivare som behöver tolkar får ekonomisk ersättning för detta. Tidigare fick bara vårdcentralerna i Gottsunda och Liljefors torg ett socioekonomiskt bidrag på 600 000 kronor. Ett mer orättvist system får man leta efter. Vem blev drabbad i slutändan? Jo, patienten.

Vad innebär det nya ersättningssystemet för patienterna?
Patientens valfrihet och makt utökas. Patienten blir ännu viktigare för vårdgivaren, eftersom pengarna följer patienten och man bara får betalt för det man faktiskt gör. Valfriheten gäller inte bara vårdcentralen, det blir även möjligt att välja barnmorska, BVC och MVC. Nu blir det alltså fritt fram för barnmorskan, MVC eller BVC att etablera en egen verksamhet.
Satsningen på folkhälsoarbetet blir märkbart hos patienten när utbudet av exempelvis dietister, psykologer, arbetsterapeuter och specialistsjuksköterskor ökar.
Genom den stora satsningen på tolkar innebär att anhöriga inte längre behöver dra ett tungt lass vid sjukvårdsbesök, vilket i sin tur höjer patientsäkerheten.

Alliansmajoriteten fortsätter med att stärka primärvårdsutbudet utifrån patientbehovet.

Inga kommentarer: