måndag 25 maj 2009

Flera satsningar på primärvården

Alliansmajoriteten fortsätter med att stärka primärvården utifrån patientbehovet. Mera satsningar på patientfokuserad sjukvård och folkhälsoarbetet. Psykologer, kuratorer, dietister och arbetsterapeuter jämställs med läkare vad gäller besöksersättningar.

Distriktssköterskor och övriga specialistsköterskor får besöksersättningen höjd från dagens 60% till 80% av besöksersättningen medan undersköterskebesöket stannar vid 60%
Utbildningen ska löna sig.

Landstingsfullmäktige beslutade den 23 februari 2009 att uppdra åt hälso- och sjukvårdsstyrelsen att ta fram ett regelverk för valfrihetssystem i primärvården (vårdval), både för vårdcentraler och för mödravårdscentraler. Kapiterings- och besöksersättningar ska med anledning av det fastställas inför att hälso- och sjukvårdsstyrel-sen beslutar om regelverk för primärvården den 16 juni 2009.

I samband med framtagande av föreslag till ersättningar har en översyn av nuvarande kapiterings- och besöksersättningar (gällande från den 1 januari 2009) skett i enlighet med landstingsfullmäktiges beslut den 15 september 2008. Förslag till kapiterings- och besöksersättningar ska vara gällande från den 1 juli 2009.

Barnavårdscentraler föreslås bli ett nytt tilläggsåtagande kopplat till vårdcentralsuppdraget. De vårdcentraler som bedriver eller kommer att bedriva BVC-verksamhet ersätts med en kapiteringsersättning per listat barn.

En extra strukturersättning kommer att utgå för; Heby, Älvkarleby, Tierps, Östhammars och Håbo kommuner, med 15 procent.

När barnet/familjen har behov av tolk utgår också en extra kapiteringsersättning som kompensation för socioekonomiska områden.

För att stärka familjecentralerna kommer de barnavårdscentraler som bedriver familjecentraler få en särskild ersättning.

Besöksersättningar Kr/besök
Läkare, psykolog, kurator, dietist och arbetsteraoeut 300kr
Extra ersättning per besök i hemmet 150 kr
Extra ersättning per tolkbesök 150 kr

Distriktssköterska, sjuksköterska 240 (höjs till 80%)
Extra ersättning per besök i hemmet 120 kr
Extra ersättning per tolkbesök 120 kr

Undersköterska 180 kr
Extra ersättning per besök i hemmet 90 kr
Extra ersättning per tolkbesök 90 kr
Telefonkontakter läkare 45 kr

Mödrahälsovård
Befintliga och kommande mödravårdscentraler föreslås få kapiteringersättning per listad gravid kvinna för graviditetsövervakning och föräldrautbildning. Kapiteringen ska utgå i tre perioder; period A (0-v20): 1800 kronor, period B (v21-v31: 1800 kronor och period C (v32 – 12 v efter förlossning): 3400 kronor. Högre kapitering utgår i period C då insatserna är fler.En högre kapiteringsersättning utgår också vid tolkbehov. För att registrera de gravida kvinnornas val av MVC och för utbetalning av respektive periods ersättning ut-vecklas en MVC-modul i Huldra (befintligt datasystem för listning till vårdcen-tral/husläkare).

Strukturersättning 40% per listad
Tolkersättning per listad gravid: (A= 694 kr) (B=694 kr) (C= 1312 kr)


För att stimulera preventivmedelsrådgivning, gynekologisk cellprovtagning och smittspårning så föreslås en besöksersättning per besök. En högre besöksersättning ska utgå vid tolkbesök med 1,5 gånger besöksersättningen.


Besöksersättningar:
Ersättning per besök preventivmedelsrådgivning 340
Extra ersättning per tolkbesök 170
Ersättning per besök cellprovtagning 160
Extra ersättning per tolkbesök 80
Ersättning smittspårning 340
Extra ersättning per tolkbesök 170

Inga kommentarer: