måndag 15 juni 2009

Pratopposition i landstingsfullmäktige

Vårdval Uppsala län blir verklighet och vem som helst kommer att ha möjlighet att starta en vårdcentral i länet.

Vårdvalsmodellen, som landstingsfullmäktige beslutade om att införa redan den 23 februari i år, innebär att landstinget ska införa ett vårdvalssystem som ger patienten rätt att välja mellan olika vårdgivare.

Det blir också möjligt med fri etablering av vårdgivare.

För att få starta en vårdcentral eller mödravårdscentral måste man uppfylla vissa krav som hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar om imorgon.

Landstingsfullmäktige beslutade idag om en ny ersättningsmodell som kommer att gälla från första juli. Den innebär bland annat att barnavårdscentraler och mödravårdscentraler får mer pengar än tidigare. Satsningar görs också på kuratorer, psykologer, dietister och arbetsterapeuter som nu får samma ersättning som läkare. Ersättning till sjuksköterskor höjs också till 80%. Extra pengar satsas också på barnavårdcentraler, familjecentraler, ungdomsmottagningar m.fl.

Heby, Älvkarleby, Tierps, Östhammars och Håbo kommuner får en extra ersättning i strukturstöd. När barnet/familjen har behov av tolk utgår också en extra ersättning.

Det handlar om att sätta patienten i centrum i stället för producenten

Genom systemet ska alla vårdgivare kunna konkurrera på lika villkor.

Ersättningssystemet blir nu mer rättvist och kommer att leda till jämlik vård i länet. Den som ska driva bra vård och tar väl hand om patienterna kommer att vara vinnaren i detta system.

Oppositionen vill gå tillbaka till gamla systemet där det är mer fokus på organisationen.

Inga kommentarer: