I gårdagens Upsala Nya Tidning (UNT 2009-06-16) hade jag och min allianskollega Anna-Karin Klomp en debattartikel. Jag passar på att lägga in den här om någon är intresserad att läsa.
Lyxfällan behöver inte rycka ut!
Tänk er Lyxfällan fast i landstingstappning. I tv-programmet Lyxfällan har många deltagare svårt att kontrollera och följa upp sin privata ekonomi. Pengarna flödar åt alla möjliga onödiga håll utan någon som helst granskning. Precis så har det varit i landstinget under många år. S-politiker har pompöst lekt med våra gemensamma skattepengar. Den tiden är förbi.
Om det var socialdemokratins ovilja eller oförmåga att hålla ordning och reda låter vi vara osagt. Vi nöjer oss med att konstatera läget och att vi håller på att införa regler för kontroll och rutiner för uppföljning.
Skattemedlen ska generera bästa möjliga hälso- och sjukvård. Som ansvariga politiker är det vårt uppdrag och vår skyldighet.
I början av mandatperioden stod vi inför stora svårigheter. I stället för ett landsting med fokus på patienten, så var det ett landsting med fokus på organisationen. Patienten skulle anpassa sig efter organisationen - inte tvärtom.
I Alliansmajoriteten har vi strategiskt och målmedvetet arbetat i över två år med att sätta patienten i fokus. Patientmakt är grundvalen för den gemensamt solidariskt skattefinansierade hälso- och sjukvården, där våra ledord är tillgänglighet, kvalitet och kostnadseffektivitet.
Vårdval i Uppsala län börjar nu gälla. Det blir en ökad valfrihet för patienterna att välja vårdcentral, husläkarmottagning, mödravårdscentral och barnavårdscentral. Samtidigt blir det fritt fram för vårdgivare att öppna mottagning. Det kan vara allt från den landstingsanställda barnmorskan som väljer att starta eget till ett vårdföretag som öppnar en hel vårdcentral.
Låt oss återgå ett slag till Lyxfällan och likheterna med landstinget.
Kan ni tänka er att under tidigare S-styre har man haft väldigt liten kontroll över de externa husläkarmottagningarna.
Avtal skrevs mellan Hälso- och sjukvårdsstyrelsen och den externa vårdgivaren. I avtalet fastställdes vilken ersättning som skulle utbetalas från landstinget och antalet patienter som fick vara listade på mottagningen. Inga uppföljningar eller kontroller gjordes.
Krasst kan man säga att s-politikerna slapphänt skickade i väg skattepengar till externa vårdgivare utan att kontrollera nyttan av de satsade skattekronorna.
Det ekonomiska ersättningssystemet var långt ifrån rättvist. Externa husläkarmottagningar och landstingsdrivna vårdcentraler arbetade under olika förutsättningar och behandlades olika av landstinget. Det var olika villkor, inte bara mellan egenregi och externa utan även inom egenregin för den ekonomiska ersättningen som gällde.
I stället för att få betalt för det man faktiskt gjorde utbetalades en schablonersättning. I praktiken kunde en vårdcentral få pengar för en patient som de inte tog hand om. Orättvist, tycker vi.
I måndags antog landstingsfullmäktige ett nytt rättvist system. Alla behandlas likvärdigt - lika ersättning för alla vårdgivare oavsett om det är en liten husläkarmottagning eller en stor vårdcentral. Nu får du betalt för det du gör - inte det som grannen gör åt dig.
I dag sker en historisk kursändring vad gäller kontroll av vårdgivarna. Landstinget lämnar äntligen ett gammalt beprövat socialdemokratiskt system där man inte vet vad skattepengarna går till.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen antar i dag "Regelverk för fri etablering", som ett led i införandet av Vårdval Uppsala län, och då sätts såväl de externa vårdgivarna som de egna landstingsdrivna under granskande lupp för första gången.
Regelverket blir det styrande dokumentet där det fastslås vilka krav som vårdgivaren ska uppfylla för att få tillåtelse av landstinget att etablera en verksamhet. Vi ställer tydliga krav, som gäller både de externa vårdgivarna och de landstingsdrivna vårdcentralerna. Inför regelverket är alla lika. Några av kraven:
- Vårdgivaren skall anpassa telefon-, öppethållande- och mottagningstider efter krav på god tillgänglighet. Modern informations- och kommunikationsteknik ska användas. Besökstid ska man kunna boka på plats.
- landstingets likabehandlingspolicy- och plan ska vara vägledande för vårdgivarens arbete med mångfaldsfrågor.
l Vårdgivaren skall göra verksamheten tillgänglig för till exempel personer med funktionsnedsättningar, kognitiva svårigheter eller bristande kunskaper i svenska språket.
- Vårdgivaren ska ha en hög miljöambition och senast ett år efter driftstart skall man ha infört ett strukturerat och dokumenterat miljöarbete.
- Årsredovisningen ska lämnas till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen där det bland annat ska framgå hur vårdgivaren arbetat med kvalitetsutveckling och patientsäkerhet, hälsofrämjande åtgärder, miljöarbete och produktionsstatistik.
Vid sidan av regelverk och ersättningssystem har Hälso- och sjukvårdsstyrelsen antagit en plan för internkontroll. Beslutet innebär en kontroll av att bland annat offentlighetsprincipen följs, att politiska beslut verkställs och att avtal med vårdgivarna följs.
Vi är skyldiga skattebetalarna att faktiskt ha ett fast grepp om den verksamhet som de flesta av oss är med och bidrar till. Alla invånare i Uppsala län ska ha rätt till en tillgänglig och kvalitativ hälso- och sjukvård, oavsett betalningsförmåga.
Därför krävs det av oss politiker att kontinuerligt följa, kontrollera och utvärdera den vård som vi beställer och betalar för. Vi ser den interna kontrollplanen som en garanti för detta.
Vårdval Uppsala län införs nu och därmed ökar patientmakten. Vi lämnar ett system där patienten inte fanns, där kontroll inte fanns och där rättvisa inte fanns.
I vårt nya system är patienten i fokus, kontroll och uppföljning a och o och alla vårdgivare behandlas rättvist. Lyxfällan behöver inte rycka ut.
Det är med glädje vi börjar se resultat av vårt arbete, den glädjen gör oss än mer entusiastisk att fortsätta vårt strategiska och målmedvetna arbete för att förverkliga vår dröm om ett landsting som med skattepengar levererar världens bästa hälso- och sjukvård så effektivt som möjligt, utan onödigt pengaslöseri. Precis som Bruce Springsteen sjunger: "... working on a dream?"
Ismail Kamil
ordförande (FP) Hälso- och sjukvårdsstyrelsen
Anna-Karin Klomp
vice ordförande (KD) Hälso- och sjukvårdsstyrelsen
UNT 16/6 2009
onsdag 17 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar