fredag 24 april 2009

Barn och unga får välja tandreglering

Pressmeddelande
2009-04-24

Barn och ungdomar får välja tandreglering

Från den 1 september 2009 kommer barn och ungdomar som behöver tandreglering att kunna välja vilken tandregleringsspecialist som ska utföra behandlingen. Det beslutet väntas hälso- och sjukvårdsstyrelsen ta vid sitt sammanträde på måndag.

Varje år erbjuds cirka 1 000 barn och ungdomar under 19 år tandreglering om behovet bedömts vara så stort att landstinget ska stå för kostnaden. Hittills har behandlingen getts av Folktandvården och det har inte funnits någon valfrihet. Nu ändras detta. Från och med i höst ska patienterna kunna välja vilken privat eller offentlig tandregleringsspecialist som ska utföra behandlingen.

- Vi har redan valfrihet när det gäller allmän tandvård för barn och ungdomar. Det här är en naturlig fortsättning på det, säger Ismail Kamil.

- Vi hoppas också att det ska gå att korta köerna med fler aktörer på banan. För närvarande väntar cirka 375 barn och ungdomar i länet på att få behandling och det är inte acceptabelt.

Även fortsättningsvis blir det Folktandvården som bedömer och väljer ut vilka barn och ungdomar som ska erbjudas avgiftsfri behandling.

Inga kommentarer: