onsdag 14 oktober 2009

Patientens makt får inte ifrågasättas!

Ove Andersson, ordförande i distriktsläkarföreningen kritiserar landstingsmajoriteten i UNT idag för det som han kallar "privatisering och nedmontering av vårdcentraler i länet".

Artikeln är full av missuppfattningar och felaktigheter.

Alliansen har sedan valet 2006 reformerat första linjens vård för att dels öka tillgängligheten och dels öka valfriheten för medborgarna.

2007 upphandlade landstinget, enligt lagen om offentlig upphandling, NÄRAKUTEN som första verksamhet. Närakuten startade 1/1 2008 och fungerar väl. Genom upphandlingen får vi idag mer vård för skattepengar och dessutom nöjda patienter.

Innan valet 2006 var samtliga 29 vårdcentraler i egen regi. Sedan februari 2009 drivs tre av dessa av extern entreprnör och är nu en del av Vårdval Uppsala län.

Ove Andersson hävdar att det politiska styret ånyo vill sälja ut flera vårdcentraler. Helt fel Ove! Primärvårdsförvaltningen har kommit med ett förslag att slå samman eller sälja vissa vårdcentraler och landstingsstyrelsen har sedan dess tagit ställning till dessa förslag. Godkänt en del och förkasta andra delar.

Herr Andersson påstår vidare att ingen ny vårdgivare har anmält sitt intresse att starta en vårdcentral. Helt fel igen. Följande mottagningar har etablerat sig efter sommaren: En vårdcentral i Knivsta, en vårdcentral i centrala Uppsala, en mödravårdcentral i Knivsta, två mödravårdcentraler i Uppsala och en barnavårdcentral i Uppsala samt två mottagningar för tandreglering.

Landstinget i Uppsala län har infört valfrihetssystem i primärvården. Besluten är fattade av demokratiskt valda församlingar som utsetts i fria val. Allt för att stärka patientens makt.

Jag förstår att Ove kanske inte delar alliansens uppfattning i denna fråga, men vi gick till val på att tillåta frietableringar och att stärka patientens makt och vi infriar nu våra vallöften. Under många år har patienterna tvingats att anpassa sig efter ett orättvisst sjukvårdssystem. Nu är det patientbehovet som styr formen på sjukvårdsorganisationen.
Jag, som ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, är stolt över att alliansen har åstadkommit denna förändring.

Inga kommentarer: