söndag 18 oktober 2009

En patientvänlig landstingsbudget

I november skall landstingsfullmäktige anta Landstingsplan- och budget för år 2010-2012. Ni läsare som följt denna blogg kommer känna igen er, ni kommer se den röda tråden i budgeten. Vi sätter patienten i fokus. Landstinget är till för länets invånare - inte tvärtom.

Mina "favoriter" i budgeten och som jag är stolt över är 30 miljoner extra till första linjens vård (primärvårdsområdet), patienternas makt förstärks gentemot vårdgivarna och att vi gör strategiska satsningar på förebyggande hälsovård.

Jag tänkte här börja med en kort tillbakablick så ni läsare hänger med på hur jag resonerar.

Alliansen gick till val 2006 genom bland annat att stärka patientens makt och öka tillgängligheten till sjukvården för medborgarna i länet samt att resurser skulle satsas på primärvården.

Vi är på väg nu att lämna tre tuffa år bakom oss.
Redan i början av mandatperioden deklarerade jag tydligt att lösningen kommer att ske i tre steg:
1- kartlägga och definiera krångel och problemen i första linjens vård (primärvården). Hela 2007 gick till det arbetet och vi kunde tidigt konstatera att den tidigare s-majoriteten hade skapat en sjukvårdsorganisation som både patienter och personal tvingats att anpassa sig efter.
2- Under steg 2 började vi med att omorganisera och rigga ett sjukvårdssystem som var anpassat efter patienternas behov. Det blev möjligt för patienterna redan under 2008 att ringa till vårdcentralerna under hela dagen eller boka tid genom ett personligt besök. Under 2009 ändrade vi även på listnings- och ersättningssystemet och pengarna började följa patienten. Fri etablering inom primärvården och tandregleringen infördes och patientens makt förstärktes ytterligare.
3- Nu återstår steg 3, nämligen ekonomiska satsningar på första linjens vård. Det är därför vi nu lägger 30 miljoner extra till särskilda satsningar inom primärvårdsområdet.

Patienternas makt förstärks ytterligare gentemot vårdgivarna under nästa år. Ett bra exempel är om patienternas planerade besök försenas med mer än 20 minuter kommer vårdgivaren att tvingas betala tillbaka patientavgiften till patienten. För mig handlar det om service.

Ett annat sätt att ge patienterna makt är Vårdval Uppsala län. Sedan i år kan länets invånare fritt välja vårdcentral, barnmorska och tandreglerare och från årsskiftet även medicinsk fortvård.

Under 2010 kommer vårdvalet att utökas till att gälla bland annat följande områden:
- Rehabilitering
- Logopeder
- Barnspecialistvård
- Psykoterapi

Vårdval Uppsala län handlar inte bara om patientmakt och valfrihet utan systemet är kvalitetshöjande. Konkurrensen mellan vårdgivarna tvingar fram en bättre kvalitet av både vården och servicen. Exempelvis en vårdcentral med dåligt bemötande, dåligt tillgänglighet blir övergiven av sina patienter.

En av våra strategiska satsningar inom förebyggande hälsovård som jag är nöjd med är att gynekologisk kontroll och mammografin ska från och med årsskiftet ingå i högkostnadsskyddet.

Den budget vi nu lägger fram i november är en satsning på patienterna, det är en patientvänlig budget.

Inga kommentarer: