torsdag 22 oktober 2009

Invigning av mammografi

Pressmeddelande
22 sep 2009

Allt fler kommer till mammografiundersökning


Allt fler kvinnor i Uppsala län kommer till mammografiundersökning. I april tog företaget Avesina AB över driften av mammografin. Då fanns problem som gjorde att kvinnor kallades alltför sällan.

- Vi håller på att arbeta undan köerna. I fortsättningen kommer vi att kunna göra undersökningarna med rätt intervall, säger Anitha Elm Fernqvist, avdelningschef vid Avesina Mammografi.

Idag håller Ismail Kamil (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i den officiella invigningen av mammografin. Han är nöjd med hur utvecklingen har sett ut sedan övertagandet i våras.

-Den nya verksamheten innebär att minst 10 000 fler kvinnor kallas och undersöks varje år jämfört med tidigare. Ur ett hälsofrämjande perspektiv är det jättebra, säger Ismail Kamil.

För att underlätta för kvinnor att ta sig till mammografin har landstinget satsat på gratis sjukresebussar för alla som bor utanför Uppsala.

-Från nästa år kommer patientavgiften dessutom att ingå i högkostnadsskyddet. Det blir ytterligare ett led i landstingets utveckling av folkhälsoarbetet, säger Ismail Kamil.

Drygt 1 000 kvinnor per vecka kallas till screening. Av dessa infinner sig i genomsnitt 75 procent till undersökning.

-Vi ser att andelen som tackar ja till vårt erbjudande ökar sakta men säkert. Vi hoppas på att kunna komma upp till en andel om 85 procent inom det närmaste året, säger Anitha Elm Fernqvist.

Ytterligare upplysningar:
Ismail Kamil (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, 070-529 60 28
Anitha Elm Fernqvist, avdelningschef Avesina, 018-611 47 95
http://www.lul.se/pressmeddelanden

Inga kommentarer: