måndag 12 oktober 2009

God folkhälsa i länet visar undersökning

Pressmeddelande
12 oktober 2009

Ny jämförande undersökning visar:God folkhälsa i Uppsala län jämfört med övriga Sverige

Befolkningen i Uppsala län mår i genomsnitt bättre än vad man gör i landet i övrigt. Det visar en ny öppen jämförelse av folkhälsan som Sveriges Kommuner och Landsting har gjort tillsammans med Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut.
- Det är glädjande att se att satsningar på folkhälsoarbete ger resultat, säger Ismail Kamil (fp), ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

I rapporten, som presenteras idag, jämförs olika landsting och kommuner med hjälp av 21 olika mått om livsvillkor, levnadsvanor och hälsoeffekter. Resultatet visar att det finns skillnader mellan olika regioner, mellan män och kvinnor och mellan olika socioekonomiska grupper.

- I Uppsala län har vi en hög andel av befolkningen som mår bra, säger Inna Feldman, statistiker vid landstingets samhällsmedicinska enhet.
- Vi äter bra, motionerar mer och har en lägre andel av befolkningen med svår övervikt. Det kan bland annat bero på att vi har en hög utbildnings- och inkomstnivå jämfört med andra län.

Inom ett område ligger dock Uppsala län sämre till, nämligen alkoholkonsumtion, där länet har bland de sämsta siffrorna i landet. 15 procent av befolkningen uppger att de har alkoholvanor i nivåer som bedöms vara skadliga för hälsan.

- Det här är uppenbarligen ett område som vi behöver titta närmare på, säger Ismail Kamil.

Läs mer:
Pressmeddelande från Sveriges Kommuner och landsting
http://www.skl.se/artikel.asp?C=406&A=62725


Rapporten Öppna jämförelser folkhälsa
http://brs.skl.se/brsbibl/kata_documents/doc39592_1.pdf


Ytterligare information:
Ismail Kamil (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen,
070-529 60 28
Inna Feldman, statistiker, 070-742 53 71
Pia Milton, samhällsmedicinsk chef, 070-611 96 58
Jessica Elgenstierna, presschef, 070-611 39 51

Inga kommentarer: