fredag 12 december 2008

Givande möte i Stockholm om patientsäkerhet

Idag hade sjukvårdsdeligationen årets sista sammanträde på SKL (Sveriges kommuner och landsting) i Stockholm. Jag representerar folkpartiet där tillsammans med partikollegan Birgitta Rydberg, landstingsråd från Stockholm som dessutom är vice ordförande.

Regeringen satsar genom SKL en miljard på att säkra vårdgarantin för patienterna. Regeringen satsar även 600 miljoner 2009 och ytterligare en miljard år 2010 på rehabiliteringen. Det blir mer fokus på patienterna under kommande två åren. En långsiktigt nationell och effektiv läkemedels användning kommer att tas fram genom dels säkrare styrmöjlighet i samband med läkemedels-förskrivning och dels bättre uppföljning av läkemedels användning.

Den första januari 2010 kommer dessutom en ny lag att träda ikraft som stärker patienternas rättigheter. Landstingen blir då skyldiga att besluta om vårdgarantin och åläggs att ge varje patient en individuellt anpassad information. Även jämställdhetsfrågor diskuterades under mötet med fokus på likvärdighet efter individens behov.

Inga kommentarer: