måndag 22 december 2008

Att öka patienternas valfrihet är inte privatisering

På senare tid har man gjort gällande att alliansen i landstinget privatiserar sjukvården i Uppsala län. Detta är helt fel. Alla de sju partierna i landstinget är helt överens om att sjukvården ska finansieras genom skattemedel.

Alliansen har under de senaste två åren beslutat och vidtagit flera åtgärder för att öka patienternas valfrihet. Det blir inte plånbokens tjocklek som bestämmer vården för patienterna. Det kommer att kosta lika mycket oberoende om det är externa utförare eller vår egen regi.

Vårdinnehållet, patientmottagande och nöjdhet ska avgöra var någonstans patienten vänder sig, inte skylten ovanför vårdcentralen. Det är patienterna som är uppdragsgivare för politiker och personal. Därför har vi fokuserat oss på patienten istället för organisationen.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Jag läste en riktigt bra bok om ämnet i veckan som jag varmt kan rekommendera. "Vinst" heter boken där flera författare, forskare, politiker och debattörer, tar upp ämnet om vinstintresset i vården. Alla möjliga ståndpunkter togs upp av författarna. Boken gavs ut av Ersta Diakoni.

Ismail Kamil sa...

Tack Magnus för tipset