onsdag 10 december 2008

Apoteksmonopolet snart i graven

Som den liberal jag är, så välkomnar jag apoteksmonopolets avskaffande. UNTs ledarsida skriver idag om denna historiska händelse.

Det finns några saker jag tycker man ska komma ihåg i debatten:
Vem vinner På avskaffandet av apoteksmonopolet?
Kommer det att bli bättre eller sämre för patienterna/medborgarna?
Hur påverkas sjukvården av det?

Patienterna är de stora vinnarna i samband med omregleringen av apoteksmonopolet. Erfarenheter från andra länder bekräftar att tillgängligheten blir mycket bättre. Antalet apotek kommer att ökas liksom öppettderna. Småföretagandet kommer att främjas och kvaliteten i vården kommer att förbättras.

Vi lever i ett IT-samhälle där individens kunskap och medvetande ökar hela tiden om olika sjukdomar, självmedicinering och receptfria läkemedel. Det är vinst både för patienten och sjukvården att man har möjlighet (sent på kvällen) att ta sig till närmaste livsmedelsaffären för att köpa huvudvärkstabletter eller receptfria hydrokortison mot eksemet eller varför inte hämta sin receptbelagda medicin från närmaste apotek. Varför sätta stopp för en apotekare eller flera farmacevter som tillsammans vill driva och ansvara för eget apotek? Det var på tiden att fatta detta historiska beslut.

Inga kommentarer: