torsdag 21 april 2011

Syrien är Mellanösterns värsta diktatur

Den syriske presidenten och hans regim tycker tydligen att det syriska folket ska vara mer än glada över att presidenten och den nya regeringen ger löften om att avskaffa undantagslagar som har gällt i närmare 40 år samtidigt som man förbjuder demonstrationer och anklagar oppositionen för att styras av fienden. Man tycker också att det kurdiska folket ska vara nöjda genom att man lovar nu att ge kurderna medborgarskapet som man berövat dem det för 48 år sedan.

Nej!
Syrien är utan tvekan en av de värsta diktaturregimerna i Mellanöstern. Regimen kommer att falla förr eller senare. Jag hoppas på en snar förändring och folkets seger.

Läs gärna artikeln i DN:
http://www.dn.se/ledare/ratten-till-frihet

Jag är både stolt och nöjd

Under perioden 2006-2010 var jag sjukvårdslandstingsråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Bland de första reformerna som jag stod för var att låta externa vårdgivare ta över sjukvårdsrådgivningen (som tog lång tid innan man svarade ) samt dåvarande "Husläkarakuten" som årligen tog emot ca 18 000 besök.

Igår klagade min son över magsmärtor. Han ringde till sjukvårdsrådgivningen och en sjuksköterska svarade direkt och uppmanade honom att söka akuten. Jag följde med honom till Närakuten. Hela besöket tog 35 minuter från det att vi kom dit och registrerade honom för att sedan träffa en sjuksköterska och slutligen mötet med husläkaren som skrev ett recept. Idag mår min son redan bättre.

Jag undrar bara hur lång tid skulle det tagit om vi skulle istället sökt Akademiska sjukhusets akutmottagning.

Personligen fick jag stå emot mycket kritik av oppositionen i landstinget över att låta dessa viktiga verksamhet övertas av externa vårdgivare. Jag och Folkpartiet gick 2006 till val på att ha patienten i centrum inte i väntrum. Det har vi lyckats med. Väntetiderna har kortats och idag är det mer fokus på patientbehovet än systemet. Idag fungerar sjukvårdsrådgivningen mycket bättre än förut och Närakuten tar emot över 40 000 besök årligen. Jag är både stolt och nöjd.

fredag 15 april 2011

Iran och Hizbullah hjälper syriska regimen

Enligt uppgifter från det amerikanska utrikesdepartementet, har USA bevis på att Iran hjälper regimen i Syrien att slå ned protesterna i landet. Kan det vara sant?

I samband med iranska presidentvalet kunde konstateras att Hizbulla i Libanon hade skickat tusentals anhängare till Iran för att skjuta mot demonstranterna. I början av protesterna i Syrien deklarerade både den iranska regimen och Hizbullah i Libanon att de stöder den syriska regimen med alla möjliga metoder. Så det är inte alls orimligt att dessa två parter gör allt för att den syriska regimen ska lyckas slå ned protesterna i landet.


Men trots det så fortsätter protesterna i Syrien. Syriska folket vill ha frihet och demokrati


Att Syriens president Bashar Al-Assad försöker lugna ner protesterna med hjälp av en amnesti för gripna ”som inte begått brott mot nationen och medborgarna”, kommer att misslyckas eftersom det styrande Baath-partiet och syriska regimens talesmän betraktar alla protester som anti-nationen och anti-medborgarna.

Den tidigare jordbruksministern Adil Safar som har misslyckats totalt med jordbrukspolitik i Syrien har nu av presidenten utsetts till en ny premiärminister.

Folkets problem i Syrien är inte tomma löften eller personbyten. Grundproblemet i Syrien är den syriska konstitutionen. Enligt konstitutionen ska landet styras av Baath-partiet som även utser en president.

Demonstranterna kallas för "det kriminella gänget”,enligt den syriska nyhetsbyrån.

Att syriska myndigheter får stöd från Iran och Hizbullah för att kväsa protesterna är egentligen ingen nyhet.

S-dubbelmoral fortsätter

Socialdemokraterna var mycket bestämda inför valet 2010 att de skulle aldrig låta Sverigedemokraterna ha avgörande i svensk politik. Vi har nu sex månader efter valet flera gånger sett att det var bara snack.

I går hade arbetsmarknadsutskottet sitt sammanträde. Under de sex månader jag varit med arbetsmarknadsutskottet har flera gånger de rödgröna haft egna möten. Jag har noterat att inte en enda gång hade SD bjudits in av oppositionsledaren Ylva Johansson (S) för överläggning.

Med hjälp av SD vill nu Socialdemokraterna skaffa sig majoritet i a-kassan genom att:
1- ändra villkoren för deltidsarbetslösa
2- arbetslösa under de första 100 dagarna inte behöver söka jobb utanför sitt yrkesområde

Ylva Johansson förnekar att hon har bjudit in SD-representanten på sitt rum, men Sällström (SD) säger till TT:
"Hon sade: Kom med. Jag blev förvånad, men hängde med gänget"

Man kan ställa sig följande fråga:
Varför ska SD-representanten gå in på Ylva Johanssons rum tillsammans med övriga rödgrönas representanter om Ylva inte skulle bjuda in honom? Han hade inte gjort tidigare så varför ska han göra det nu?

tisdag 12 april 2011

Gbagbo har gripits

Elfenbenskustens ex-presidenten Laurent Gbagbo har gripits. Nu äntligen efter flera månaders väntan kan den valde presidenten Alassane Ouattara tillträda presidentposten.

Fram till Gbagbos gripande uppmanade han sina anhängare att försvara honom. Han ansåg att han var den rätta presidenten. Han vägrade att erkänna sig besegrad efter presidentvalet.

Nu när han har gripits av president Ouattaras styrkor uppmanar han sina anhängare att sluta strida och lägga ned vapnen.

Nu ska han ställas inför rätta efter många månaders strider i landet.

Hans gripande borde vara en rätt signal till diktatorer som till varje pris vill sitta kvar vid makten.

fredag 8 april 2011

Syriska regimen är på väg att tappa kontrollen

Den syriske presidenten Bashar Al-Assad har fullständigt missbedömt situationen i sitt land.
Hans politiska rådgivare Buthaina Shaban lovade för två veckor sedan att presidenten skulle lyfta bort undantagslagarna, att de politiska fångarna skulle friges, att pressfriheten skulle gälla och att dekret 49 (man får inte bygga, köpa eller sälja fastigheter, affärslokaler utan säkerhetstjänstens godkännande m.m.) skulle reformeras.

Dagen innan presidenten skulle tala till folket lovade vice presidenten Farouk Alshareh att presidentens tal skulle glädja det syriska folket.

Alla var nu hoppfulla över vad presidentens tal skulle komma att innehålla. Och så var det dags för presidentens tal. Han talade till parlamentarikerna och hans tal innehöll ingenting av det som lovades. Det Syriska folket stod, sa han, bakom honom och att de som protesterade var agenter och lakejer från Västvärlden. Han avslutade också med att säga: "Vi är beredda för strider".

Idag deltog tiotusentals demonstranter i 20-tals syriska städer.
Nu var besvikelsen stor och protesterna började i princip i hela landet.

Igår kom en dekret om att de 300 000 kurder som hade fråntagit medborgarskapet för 49 års sedan skulle nu få tillbaka sitt medborgarskap, men detta räcker inte. Kurdfrågan handlar inte bara om medborgarskap. Den hänger samman med demokratifrågan i Syrien. Det handlar om yttrandefrihet, pressfrihet, fria val, borttagande av undantagslager, flerpartisystem och mycket annat.

Regimen gör samma misstag som de i Tunisien, Egypten, Jemen och Libyen har gjort de senaste tre månaderna. Regimen i Syrien har tappat kontroll över situationen. Diktatorns fall är nära..

torsdag 7 april 2011

Kan Libyenfrågan lösas utan diktatorns fall?

Många börjar fråga sig:
Är det inte dags för eldupphör?
Är det inte bättre med dialog istället för krig?


Enligt min mening är det stadiet passerat nu. Diktatorn har styrt landet
i 42 år med ett järngrepp och Gaddafi kommer aldrig att frivilligt lämna ifrån sig makten.

Snarare borde man fråga sig följande:
Kan en lösning på Libyenkonflikten vara realistisk utan Gaddafis fall?

Nej. Jag tror inte att en lösning utan Gaddafis fall är en bra lösning.
Hur ska han kunna vara kvar med tanke på hans syn på massprotesterna.

Kan man färlita sig på honom när han säger:
"Vi ska jaga de från stad till stad, från by till by, från gata till gatan och från hus till hus".

Nej det är dags för den tredje dikatatorn att falla. Frågan är om Gaddafi blir den tredje eller om Jemens diktatorn Ali Saleh försvinner först.