fredag 8 april 2011

Syriska regimen är på väg att tappa kontrollen

Den syriske presidenten Bashar Al-Assad har fullständigt missbedömt situationen i sitt land.
Hans politiska rådgivare Buthaina Shaban lovade för två veckor sedan att presidenten skulle lyfta bort undantagslagarna, att de politiska fångarna skulle friges, att pressfriheten skulle gälla och att dekret 49 (man får inte bygga, köpa eller sälja fastigheter, affärslokaler utan säkerhetstjänstens godkännande m.m.) skulle reformeras.

Dagen innan presidenten skulle tala till folket lovade vice presidenten Farouk Alshareh att presidentens tal skulle glädja det syriska folket.

Alla var nu hoppfulla över vad presidentens tal skulle komma att innehålla. Och så var det dags för presidentens tal. Han talade till parlamentarikerna och hans tal innehöll ingenting av det som lovades. Det Syriska folket stod, sa han, bakom honom och att de som protesterade var agenter och lakejer från Västvärlden. Han avslutade också med att säga: "Vi är beredda för strider".

Idag deltog tiotusentals demonstranter i 20-tals syriska städer.
Nu var besvikelsen stor och protesterna började i princip i hela landet.

Igår kom en dekret om att de 300 000 kurder som hade fråntagit medborgarskapet för 49 års sedan skulle nu få tillbaka sitt medborgarskap, men detta räcker inte. Kurdfrågan handlar inte bara om medborgarskap. Den hänger samman med demokratifrågan i Syrien. Det handlar om yttrandefrihet, pressfrihet, fria val, borttagande av undantagslager, flerpartisystem och mycket annat.

Regimen gör samma misstag som de i Tunisien, Egypten, Jemen och Libyen har gjort de senaste tre månaderna. Regimen i Syrien har tappat kontroll över situationen. Diktatorns fall är nära..

Inga kommentarer: