söndag 28 november 2010

Kommer Akademiska att klara sig?

Som avgående sjukvårdslandstingsråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen har jag, efter tolv aktiva år i landstingspolitik, svårt att tro att Akademiska sjukhuset kommer att klara sig med den nuvarande organisationen. Varför?

1- Akademiska med sina 8400 anställda och en budget närmare 7 miljarder är för stort för ett landsting med drygt 300 000 invånare

2- Akademiska är ett ledande sjukhus vad gäller högspecialiserad sjukvård, men behöver inte ta hand om alla sorter sjukdomar från halsfluss till neurokirurgi.

3- Akademiska sjukhuset är organiserat på ett sätt som gör att avståndet är för stort mellan sjukhusledningen och medarbetarna på golvet.

4- De politiska besluten som fattas av landstingsledningen förmedlas inte av sjukhusledningen till verksamheterna

5- Sjukhusledningens olika beslut förankras inte hos medarbetarna

Vad är lösningen?

1- Förstatliga alla universitetssjukhus. Man kommer på så sätt åt revitänkandet balnd de fyra (eller sex) universitetssjukhusen. Det blir lättare med samordning, rikssjukvård, högspecialiserad sjukvård m.m.

2- Skapa mellanvård mellan första linjens vård (vårdcentraler) och den högspecialiserade sjukhusvården. Skapa istället fler närvårdscentra (motsvarande länssjukhus)

3- Låt varje division på Akademiska bli fristående vad gäller budget, personalpolitik, konkurrens, försäljnings av vård m.m.

4- Pengar som idag satsas på mellanchefer, adimintrativa chefer, mellanledschefer osv kan istället gå till patientnära verksamheter

5- Alliansen gör helt rätt att börja med en ny styrelse från och med januari 2011 (produktionsstyrelse) för att ha kontroll över sin egen produktion

6- Synliggöra de pengar som satsas på forskning och skilj dem från övriga resurser som satsas på sjukvård

7. Låt divisioncheferna anställas av landstingsdirektören i samråd med landstingets politiska ledning och sjukhusdirektören och inte som idag att sjukhusdirektören bestämer alldeles själv

8- Det behövs en tydligare arbetsgivarpolicy för att landstinget ska vara en attraktiv arbetsgivare.

9- Personalutbildning och arbetsnytta skall utgöra grunden för höjda och individuella löner

10- gärna på sikt lokala styrelser på varje division och förvaltning

Inga kommentarer: