torsdag 10 september 2009

Privata vårdgivare går med vinst?

En del talar mycket om vinst som de privata vårdgivarna stoppar i fickan. Samma personer argumenterar för egen regi och landstings monopol så att vinsten borde istället gå till att förbättra vården för medborgarna.

Medvetet eller omedvetet diskuterar dessa människor vinst för privata vårdgivare utan att för den skull ställa sig frågan: Varför de landstingsdrivna vårdcentralerna går minus?
Man talar om vinst som borde gå till vården istället för privata fickor, men de glömmer att denna vinst existeras inte i verklighet eftersom många egenregi vårdcentraler går back.

För mig som ordförande i hälso- och sjukvårdsstryrelsen är det viktigt att beställa så mycket kvalitativ vård som möjligt för varje skatte krona. Vem som driver vården är inte viktigt, utan det viktiga är vårdinnehållet och patientnöjdheten. Detta under förutsättning att landstingen har kontroll över läget genom att följa upp den vård man har besällt för medborgarna oberoende om vården är beställd från egen regi eller de externa.

Vi har under en lång tid, här i Sverige, daltat med vår egen regi. De privata vårdgivarna är effektivare. Vägen till beslut är kortare och byråkratin är minimal.

Vårdvalet som redan har införts i många landsting utgår ifrån att landstingen bestämmer över både kvaliten och priset. För patienten ska det inte spela någon roll vilken skylt ska hänga ovanför entrén till en vårdcentral.


Vi har skattefinansierad vård i Sverige. Vården ska ges på lika villkor och ska vara likvärdig. Driftformen borde inte spela roll.

Under en lång tid har den socialdemokratiska synen på patienterna varit att det är politikerna som vet bäst om vad som är bra för patienterna. Denna syn har förkastats av alliansmajoriteten. Den nya synen bygger på att låta patienten avgöra vad som är den bästa vården. Makten har tydligt flyttats från politikerna till patienterna. Alla kommer att tjäna på detta synsätt. Ja till mångfalld i vården. Nej till den gamla modellen.

Inga kommentarer: