lördag 5 september 2009

Områdesansvar för vårdcentraler är inte aktuellt

I en motion inlämnat till fullmäktige av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister föreslås att områdesansvar återinförs i landstinget.

Med andra ord att det gamla systemet återinförs.
Vi ska komma ihåg att områdesansvar innebär att vissa vårdcentraler får ekonomisk ersättning för de olistade patienterna oberoende om dessa vårdcentraler tar hand om patienterna eller inte.

Alliansmajoriteten har reformerat det gamla systemet med att betala vårdcentralerna enbart för de patienter som har listat sig på en vårdcentral eller husläkare.
Det är mera rättvist med det nya systemet. De olistade patienterna kan istället välja mellan alla vårdcentraler i länet. Pengarna för de olistade betalas från landstinget till respektive vårdcentral som tar hand om patienterna. Vårdcentralerna får inte längre neka vård för olistade patienter eller de som är listade på en annan vårdcentral.

Med denna motion vill oppositionen vrida klockan tillbaka till den tid som patienterna tvingades att anpassa sig efter den befintliga organisationen.
Lanstinget i Uppsala län hade då sämst tillgänglighet i landet.

Vår majoritet vill istället att sjukvårdsorganisationen ska anpassas efter patientbehovet. Därför föreslår vi avslag på motionen.

Inga kommentarer: