tisdag 18 augusti 2009

Resultat från ny undersökning: Unga i Uppsala län mår allt bättre

PRESSMEDDELANDE
18 augusti 2009

Ungdomarna i Uppsala län mår allt bättre. Både det allmänna hälsotillståndet och den psykiska hälsan har förbättrats sedan 2005. Det visar undersökningen Liv och hälsa ung 2009, som presenteras idag. Men det finns fortfarande områden som behöver utvecklas. Bland annat har övervikt och fetma ökat.

Liv och hälsa ung genomförs vart annat år av landstingets samhällsmedicinska enhet i samarbete med kommunerna. Samtliga elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet har besvarat en enkät med frågor om deras livsvillkor, levnadsvanor och hälsa. Resultaten från undersökningen våren 2009 har nu sammanställts.

-Ett slående resultat är att ungdomarna generellt sett själva anser att de mår bra. Vi ser helt klart en positiv utveckling, säger landstingsrådet Ismail Kamil.

Bland pojkarna mår 93 procent bra i årskurs 7 och 88 procent i gymnasiets åk 2. Motsvarande siffra för flickor är 93 respektive 76 procent. Pojkar har alltså ett något bättre allmänt hälsotillstånd än flickor, som i större utsträckning än pojkar har besvär av stress, nedstämdhet och trötthet. Dock har symtomen, framför allt nedstämdhet, minskat sedan 2005 för såväl flickor som pojkar i samtliga årskurser.

På minussidan finns att övervikt och fetma har ökat bland samtliga elever utom flickor i årskurs 9. Andelen dagligrökare har minskat bland flickor men ökat något bland pojkar. Det är fortfarande vanligare att flickor röker dagligen än att pojkar gör det. Snusandet bland pojkar har minskat. Liksom i tidigare undersökningar är det vanligt att pojkar och flickor i samtliga årskurser dricker sig berusade.


Fakta om undersökningen Liv & hälsa ung 2009

Drygt 9 900 elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan samt årskurs 2 på gymnasiet har svarat på frågor om sin hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Totalt deltog 83 skolor. Undersökningen gjordes också 2005 och 2007. Undersökningen används som underlag för att planera insatser inom såväl hälso- och sjukvården som kommunernas samhälls- och välfärdsarbete.


Hela undersökningen finns på Landstingets hemsida www.lul.se/folkhalsa

Inga kommentarer: