tisdag 18 augusti 2009

Frietableringar stärker patientens valfrihet

I dag godkände hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott de tre ansökningar om att etablera mottagningar i Uppsala län.

En vårdcentral etableras i Knivsta. En mödrarvårdcentral etableras också i Knivsta och en mödrarvårdcentral etableras i centrala Uppsala.

Vårdval Uppsala län som alliansmajoriteten har infört sedan juli 2009 innebär bl.a. följande:
1- Ökad tillgänglighet för patienterna
2- Patienternas/föräldrarnas makt förstärks
3- Ökad valfrihet för patienterna att välja mellan olika vårdgivare
4- Ökad valfrihet för personal att välja mellan olika arbetsgivare
5- Bättre kontroll över skattepengar genom hälso- och sjukvårdsstyrelsens regelverk
6- Ökad möjlighet för landstingets uppföljning och utvärdering av den erbjudna vården

Alliansen fortsätter med sitt arbete att öka tillgängligheten, höja kvaliteten och öka valfriheten för både invånare och personal i Uppsala län. Vårdval Uppsala län är ett led i detta.

Det är roligt att se att intresset är stort bland vår egen personal att starta eget och förverkliga sina drömar. Det är patienterna som väljer den vårdcentral man vill gå till och föräldrarna väljer den mödrarvårdcentral man vill gå till. Det är fortfarande landstinget som har kontroll över pengarna, villkoren och patientavgifterna. Vem som driver en mödrarvårdcentral eller en vårdcentral är inte viktigt. Det som däremot är viktigt är bra tillgänglighet och kvalitet liksom patientnöjdhet och att skattepengarna nyttjas på bästa sätt.

Är det något fel i detta?
Enligt alliansen är detta den rätta vägen. Alliansen har medvetet arbetat fram ett listnings- och ersättningssystem där man låter patienterna själva stå för aktiva valet, medan oppositionen vill att politikerna ska bestämma över patienterna.
Vi tror på patientens förmåga att bestämma själv medan oppositionen (S + MP + V) omyndigförklarar patientens förmåga att välja. Det är skillnaden mellan alliansens politik gentemot oppositionen.

Inga kommentarer: