torsdag 27 augusti 2009

Miljöpartiet vill lägga sig i allt

Miljöpartiet har inkommit med en motion till landstingsfullmäktige om hälsofrämjande väntrum och vill att vi på försök ska skapa tre hälsofrämjande väntrum med bland annat bilder på uppländsk natur. MP föreslår också att hälso- och sjukvårdsstyrelsen reserverar 100 000 kronor för detta ändamål.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer på måndag 31/8 att ställa sig positiv till en medveten hälsofrämjande profil för landstinget, men inte att skapa tre hälsofrämjande väntrum i ett försöksprojekt.

För att uppnå en hälsofrämjande miljö är det angeläget att varje vårdcentral själv skapar denna utifrån egna förutsättningar. Hur kan MP påstå att just uppländska naturtavlor har mer tillfriskande effekt för patienterna än t.ex. skånska eller tavlor med norrländskt motiv? Nä, vad som ska hänga på väggarna måste vara upp till varje vårdcentral.

Det är tydligt att MP vill ha patienterna i väntrum. Folkpartiet vill ha patienterna så fort som möjligt i undersökningsrummet. Inte undra på att Uppsala hade sämst tillgänglighet i landet när MP var med och styrde. Då var fokus på organisationen och inte på patienterna.

I ett pressmeddelande idag går MP ut och anklagar mig och Folkpartiet för att inte följa vårt länsprogram. Jag tycker att MP vilseleder befolkningen när de påstår detta.

Jag tycker inte att jag som politiker ska bestämma över vilka tavlor som varje vårdcentral ska ha på väggarna. Det avgör varje vårdcentral bäst själv. Precis som idag.

1 kommentar:

Jonas Åsenius, politisk sek. (mp) sa...

Vi har helt uppenbart olika åsikter i denna fråga. Läs om vårt förslag här http://www.mp.se/uppsalakommun.asp

Jonas Åsenius
Politisk sekreterare (MP)