fredag 27 mars 2009

Regionfrågan börjat bli aktuell igen

På regionförbundsstyrelsen idag väcktes på nytt regionfrågan.
Stockholm har tillsammans med Sörmland och Västmanland kommit överens om att ha arbetsgrupper i bland annat frågor som rör kultur och upphandlingar, men även frågor som rör hälso- och sjukvård.

Gävleborg och Dalarna vill å sin sida bilda tillsammans med Uppsala en idiell förening för att dessa tre län ska komma närmare varandra och kanske på sikt bilda region efter 2014 med förhoppning om att även Örebro och Värmland ska ansluta sig till en sådan region. Kammarkollegiet har nu begärt kompletteringar av dessa tre län. Dels för att flera kommuner i Uppsala län är skeptiska till en sådan region och dels för att nu återstår bara tre län av de fem som från början önskade bilda region tillsammans.

Ett samarbete med Gävleborg och Dalarna gör att Sörmland och Västmanland kommer ännu närmare Stockholm. Risken blir då stor att Akademiska förlorar regionintäkter från dessa två län. Det handlar om mer än 400 miljoner per per år. Det har vi inte råd med.

Om Uppsala län samarbetar med Stockholm, Sörmland och Västmanland blir då Gävleborg och Dalarna missnöjda. De har tidigare hotat med att i så fall sluta köpa högspecialiserad vård från Akademiska. Det handlar även här om mer än 400 miljoner för Akademiskas del. Det har vi inte heller råd med.


Varför kan vi inte stärka samarbetet åt alla håll istället?
Varför dra gränser mellan olika län?

Å ena sidan vill vi ta bort gränserna mellan Europeiska länder. Å andra sidan vill vi sätta gränser mellan Sveriges län. Var finns logiken i detta någonstans?

Kan landstinget i Uppsala län bilda region med Gävleborg och Dalarna när fem av länets kommuner (som utgör 80 % av länets invånare) är emot en sådan region?

Det är inte längre en röd-grön röra. Det har blivit en röd-grön-blå röra
sedan moderaterna i landstinget gått över till samma syn på regionfrågan som Socialdemkraterna och miljöpartiet.

Inga kommentarer: