onsdag 4 mars 2009

Angående öronbarn som kommer att opereras i Stockholm

Med anledning av dagens UNT-artikel vill jag ge lite mer bakgrund.

Elisabethsjukhuset opererar idag omkring 25 barn i månaden. I samband med att avtalet gick ut i december 2008, förlängde landstinget avtalet med ytterligare tre månader. Mer än så kunde vi inte förlänga enligt gällande lag.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen hade två möjligheter, antingen att låta alla barn komma till Akademiska sjukhuset eller att besluta istället att upphandla kirurgiska öroningrepp.

Vi bedömde att om alla barn skulle opereras på Akademiska skulle det innebära längre väntetider och därför beslutade att upphandla dessa operationer för tiden april-december 2009.
En stor upphandling kommer att äga rum senare under hösten 2009 där flera områden berörs, däriblnd kirurgiska öroningrepp för barn.

De fyra anbuden som kom till landstinget och som uppfyllde landstingets alla kvalitetskrav var:
Sofiahemmet med ett pris på 4500 per operation, Elisabethsjukhuset och Nacka låg på ca 6000, medan Örebro lasarett låg på 14.000.

Ett enigt hälso- och sjukvårdstyrelsens arbetsutskott beslutade att låta Sofiahemmet ansvara för dessa operationer under april-cecember 2009. Det handlar om planerade kirurgiska ingrepp. Vi bedömde att avståndet är inte heller så långt till Stockholm.

Det är en tillfällig lösning och gäller året ut. Elisabethsjukhusets anbud låg 35 % högre än Sofiahemmets. Det handlar om skattemedel som ska användas så effektivt som möjligt. Det handlar också om gällande lagar som inte gav oss en annan möjlighet.

Inga kommentarer: