måndag 9 februari 2009

Regionfrågan är en komplicerad fråga

Regeringen har nu sagt sitt, nämligen att permanenta regionerna Skåne och Västra Götaland samt att tillåta bildandet av regioner i Gottland och Halland.

För Uppsalas del kommer ingenting att hända före 2014.
Man kan ställa frågan: Är Karolinska sjukhuset ett hot mot Akademiska sjukhuset?
Svaret är entydigt ja om man lyssnar på en del tjänstemän från Stockholm som vill konkurrera om patienterna som idag får sin högspecialiserad vård på Akademiska. Svaret är självklart nej om man istället lyssnar på landstingspolitiker i Stockholm.Politikerna säger att man inte alls är ute efter Akademiska sjukhusets patientunderlag.

Sanningen är att både Karolinska och Akademiska kan förlora en del av patienterna om man inte samarbetar. Det ligger i bådas fördel att fördjupa samarbetet och ha respekt för varandra. Båda sjukhusen är bland de bästa högspecialiserade sjukhusen inte bara i Europa utan även internationellt. Ett samarbete kan gagna både patienterna och sjukhusen.

Jag är inte orolig för akademiska:s del. Akademiska sjukhusets styrka har varit och ligger i den goda kvalitativa sjukvården som sjukhuset erbjuder, ödmjukhet och effektivitet. Det är dags att Akademiska satsar nu på export av vård även till andra länder.

Den medvetna framtida patienten kommer snart inte att hindras av gränser eller landstingets tillhörighet. Patienten kommer att välja vården utifrån den höga kvalitativa vården och inte närhetsprincipen och då kan Akademiska verkligen konkurrera med vilket sjukhus som helst i världen.

Inga kommentarer: