söndag 22 februari 2009

Patientval (Vårdval) Uppsala

I morgon fattar landstingsfullmäktige i Uppsala län beslut att öppna möjlighet för externa etableringar i primärvården. Detta med stöd av den nya lagen, LOV (lagen om valfrihetssystem). Förslag till beslutet är också att ge hälso- och sjukvårdsstyrelse i uppdrag att under våren ta fram förslag och fastställa regelverk för patientvalfrihetssystem genom att godkänna externa etableringar.

Vilka är fördelarna med valfrihetssystem?
1- att öka patientens påverkan på vården. Pengarna följer patienterna.
2- att öka tillgänglighten. Patienterna får nu äntligen möjlighet att byta vårdcentral när de inte är nöjda med sina vårdcentraler.
3- att öka mångfald, genom konkurrensneutralitet och fri etablering av vårdgivare.

Vad är som är bra med vårdvalet?
1- Mer makt hos patienten. Makten flyttas från politiker och tjänstemän till patienter
2- Vårdgivaren anpassar organisationen efter patientens behov
3- Landstinget har fortfarande kontroll över ekonomin och fastställer villkoren

Kan systemet gynna personalen?
I högsta grad. Personal får också valfrihet. Är man inte nöjd med sin arbetsgivare kan man byta till en annan arbetsgivare.

Hur blir det med vårdkvalitet?
Nu kommer vårdgivarna att slåss om patienterna. Detta kommer att leda till bättre kvalitet. Patientmottagandet blir bättre liksom trygghetskänslan hos patienten.
Vårdgivarna kommer att erbjuda patienterna bra vård.

Varför så bråttom med att införa ett nytt system?
Det har inte alls gått så fort som oppositionen påstår. Under 8-9 år har vi landstingspolitiker (över partigränserna) diskuterat det gamla orättvisa systemet. Ett stelbent system som inte var flexibelt. Ett system som gjorde att landstinget i Uppsala län under många år varit sämst i landet vad gäller tillgänglighet och mycket annat. Genom det nya ersättningssystemet som bygger på lika villkor för vårdgivare kommer även vår egen regi att effektiviseras.

Patienterna kommer att vara vinnarna i det nya systemet. Det har varit ett medvetet och långsiktigt strategi från alliansens sida. Nu äntligen har patienterna hamnat i centrum inte i väntrum.

Inga kommentarer: