onsdag 29 februari 2012

Sveriges internationella insatser är viktiga

Svenska bidrag och svenskt deltagande i internationella
insatser till länder i kris och konflikt är viktigt för
fred och säkerhet i världen.

Under 2000-talet har svenska internationella insatser
kraftigt utvecklats. Sveriges bidrag (civilt och militärt)
stärker fred och säkerhet i dessa specifila länder, men
även FN och EU:s roll stärks.

Det är viktigt med svenska bidrag och stöd till demokratisk
utveckling och fattigdomsbekämpning.

måndag 20 februari 2012

Jämställdhet och valfrihet går hand i hand

KD vill att Folkpartiet ska stödja deras förslag på att fördubbla vårdnadsbidraget, ge skatterabatt till dem som väljer bort förskolan samt avskaffa pappamånaderna och jämställdhetsbonusen. Att FP, som ett liberalt parti, borde därför vara positivt inställda till förslaget eftersom det leder till valfrihet.

Vems valfrihet talar vi egentligen om?

Kvinnor tjänar mindre än män, kvinnor har generellt sett lägre positioner än män på ledande poster, kvinnor gör fortfarande största delen av hemmasysslorna. Att i det läget skrota både pappamånader och jämställdhetsbonus och på det kommersialisera familjen ger inte mer valfrihet.

Det bästa sättet för att nå jämställdhet är att skapa förutsättningar för människor att kombinera föräldraskap och förvärvsarbete. Därför är det viktigt med både pappamånader och jämställdhetsbonus. Så länge män tjänar mer än kvinnor och det anses som skäl för att inte dela mer jämlikt på föräldraledigheten så behövs en bonus som möjliggör för båda föräldrarna att ta hand om barnen.

Vi i Folkpartiet måste jobba för att skapa bättre förutsättningar för föräldrar att kombinera föräldraskap och förvärvsarbete. Det är den balansgången vi måste ha som utgångspunkt när vi skapar ny politik.

Valfrihet är inte att försvåra för pappor att ge mer tid till sina barn, valfrihet är att göra det möjligt för båda föräldrarna att ge mer tid till barnen. Jämställdhet och valfrihet går hand i hand.

torsdag 9 februari 2012

Vad har Syrien och Nordkorea gemensamt?

Ett parti styr landet sedan årtionden?
Nordkorea (Ja) Syrien (Ja)

Makten går i arv?
Nordkorea (Ja) Syrien (Ja)

Får starkt stöd från Kina och Ryssland?
Nordkorea (Ja) Syrien (Ja)

Har inga som helst respekt för mänskliga rättigheter?
Nordkorea (Ja) Syrien (Ja)

Goda relationer till Iran?
Nordkorea (Ja) Syrien (Ja)

Säkerhetstjänsten styr landet i järngrepp?
Nordkorea (Ja) Syrien (Ja)

Det här är bara några gemensamma drag mellan Syrien och Nordkorea. Listan kan egentligen vara hur lång som helst. Jag nöjer mig dock med det jag tagit upp.
Nordkorea har kärnvapen och utgör en säkerhetsfara för hela världen. Syrien har försökt skaffa sig kärnvapen men lyckades inte tack vare Israel. Tänk om Syrien skulle haft idag tillgång till kärnvapen?

tisdag 7 februari 2012

Vi måste ta tillvara äldres resurser

Vi måste öppna möjligheten för fler äldre att jobba kvar trots den uppnådda pensionsåldern om man så önskar.

Sänkta socialavgifter i samband med att anställa äldre är mera lönsamt för samhället, men även för arbetgivarna.

Ett flexiblare och mer hållbart arbetsliv i kombination med en bättre arbetsmiljö för äldre banar vägen för våra äldre att stanna kvar längre än idag och arbeta för de som vill.

Attityder mot våra äldre som vill stanna längre i arbetslivet och åldersdiskrimineringen utgör idag ett hinder för äldre att stanna kvar och arbeta några år till.

Alla är ense om att människor lever allt längre. Därför är det dags för oss politiker att tydligt våga sätta människorna i centrun och före det system och de regler som vi själva har skapat. Det borde vara en självklarhet att var och en måste själv få bestämma över sitt eget liv.

måndag 6 februari 2012

Det är dags att säga ja till lägre löner för ungdsomar

Sollentuna kommun gör helt rätt som vill införa speciella ungdomslöner i kommunala verksamheter.

Att öppna vägen för att anställa personer under 25 år under ett år på 75% av lägsta lönen är en av åtgärderna som kan leda till minskad arbetslöshet bland ungdomar.

Att fackförbundet kommunal rasar mot förslaget är obegripligt. Majoriteten av de ungdomar jag har varit i kontakt med föredrar sänkta löner initialt framför arbetslöshet.

75% av lägsta lönen är mycket högra än de små slantar våra ungdomar får i samband med arbetslöshet. Därför borde fackförbundet kommunal vara drivande och föredra sänkta löner istället för ungdomsarbetslöshet. Man borde slåss för att arbetet i längden lönar sig, inte arbetslösheten.

Ryssland och Kina bryr sig inte om mänskliga rättigheter

Att Ryssland och Kina skulle gå emot världens alla demokratiska krafter och motsätta sig en resolution om Syrien i säkerhetsrådet, var det absolut ingen överraskning för mig. Båda länderna trycker sitt folk och fortfarande tycker att interna konflikter ska lösas internt och ingen utomstående får blanda sig i dessa konflikter. Det är just denna politik som har legat till grunden för att diktaturregimer världen över kunde överleva i årtionden. Det handlar i grund och botten om två diktaturregimer som stoppar alla försök att stoppa våldet i Syrien. Alla vet, inklussive Ryssland och Kina, att våldet kommer att skörda ännu fler offer i Syrien.

Man vill från dessa två länders sida medla i konflikten. Vad har de gjort under 11 månader kan man fråga sig?

"Ingen inblandning" ska äga rum påstår Ryssland, men de själva har under många år och särskilt under de gångna 11 månaderna som revolutionen har pågått, försett och fortsätter att förse den syriska regimen med Vapen tillsammans med den islamiska republiken i Iran och Hizbulla i Libanon.

För ett halvt år sedan hade jag förmånen att besöka Moskva tillsammans med en del andra ledamöter i utrikesutskottet och träffade bland andra biträdande utrikesministern och även ordföranden för utrikesutskottet i den ryska Duman. Redan då gjorde företrädarna för Ryssland att de kommer aldrig att gå med att göra någonting för att störta den syriska regimen. Man hade nämligen ångrat sig i Libyens fallet som ledde till diktatorns fall.

Nej, ska man göra någonting så är det läge att USA och Väst tillsammans med en del av arabförbundets länder att ta täten för att så fort så möjligt stödja mer aktivt den fredliga syriska oppositionen för att åstadkomma ett maktskifte. Vi behöver ett nytt Syrien som bygger på demokrati, mänskliga rättigheter och fria val.