måndag 20 februari 2012

Jämställdhet och valfrihet går hand i hand

KD vill att Folkpartiet ska stödja deras förslag på att fördubbla vårdnadsbidraget, ge skatterabatt till dem som väljer bort förskolan samt avskaffa pappamånaderna och jämställdhetsbonusen. Att FP, som ett liberalt parti, borde därför vara positivt inställda till förslaget eftersom det leder till valfrihet.

Vems valfrihet talar vi egentligen om?

Kvinnor tjänar mindre än män, kvinnor har generellt sett lägre positioner än män på ledande poster, kvinnor gör fortfarande största delen av hemmasysslorna. Att i det läget skrota både pappamånader och jämställdhetsbonus och på det kommersialisera familjen ger inte mer valfrihet.

Det bästa sättet för att nå jämställdhet är att skapa förutsättningar för människor att kombinera föräldraskap och förvärvsarbete. Därför är det viktigt med både pappamånader och jämställdhetsbonus. Så länge män tjänar mer än kvinnor och det anses som skäl för att inte dela mer jämlikt på föräldraledigheten så behövs en bonus som möjliggör för båda föräldrarna att ta hand om barnen.

Vi i Folkpartiet måste jobba för att skapa bättre förutsättningar för föräldrar att kombinera föräldraskap och förvärvsarbete. Det är den balansgången vi måste ha som utgångspunkt när vi skapar ny politik.

Valfrihet är inte att försvåra för pappor att ge mer tid till sina barn, valfrihet är att göra det möjligt för båda föräldrarna att ge mer tid till barnen. Jämställdhet och valfrihet går hand i hand.

Inga kommentarer: