måndag 6 februari 2012

Ryssland och Kina bryr sig inte om mänskliga rättigheter

Att Ryssland och Kina skulle gå emot världens alla demokratiska krafter och motsätta sig en resolution om Syrien i säkerhetsrådet, var det absolut ingen överraskning för mig. Båda länderna trycker sitt folk och fortfarande tycker att interna konflikter ska lösas internt och ingen utomstående får blanda sig i dessa konflikter. Det är just denna politik som har legat till grunden för att diktaturregimer världen över kunde överleva i årtionden. Det handlar i grund och botten om två diktaturregimer som stoppar alla försök att stoppa våldet i Syrien. Alla vet, inklussive Ryssland och Kina, att våldet kommer att skörda ännu fler offer i Syrien.

Man vill från dessa två länders sida medla i konflikten. Vad har de gjort under 11 månader kan man fråga sig?

"Ingen inblandning" ska äga rum påstår Ryssland, men de själva har under många år och särskilt under de gångna 11 månaderna som revolutionen har pågått, försett och fortsätter att förse den syriska regimen med Vapen tillsammans med den islamiska republiken i Iran och Hizbulla i Libanon.

För ett halvt år sedan hade jag förmånen att besöka Moskva tillsammans med en del andra ledamöter i utrikesutskottet och träffade bland andra biträdande utrikesministern och även ordföranden för utrikesutskottet i den ryska Duman. Redan då gjorde företrädarna för Ryssland att de kommer aldrig att gå med att göra någonting för att störta den syriska regimen. Man hade nämligen ångrat sig i Libyens fallet som ledde till diktatorns fall.

Nej, ska man göra någonting så är det läge att USA och Väst tillsammans med en del av arabförbundets länder att ta täten för att så fort så möjligt stödja mer aktivt den fredliga syriska oppositionen för att åstadkomma ett maktskifte. Vi behöver ett nytt Syrien som bygger på demokrati, mänskliga rättigheter och fria val.

Inga kommentarer: