fredag 30 december 2011

Svensk forskning får inte hindras

I dagen UNT skriver professorn Olof Nyrén med flera att en viktig svensk forskning hotas när Datainspektionen med hänvisning till personuppgiftslagen kräver att projektet LifeGene avslutar sin datainsamling. De skriver bland annat att:
" DI:s agerande är överraskande och svårförståeligt. DI går så långt att den anser att rikstäckande databaser för forskningsändamål över huvud taget inte ska byggas upp vid sidan av de hälsodataregister som hålls vid statliga myndigheter som exempelvis Statistiska centralbyrån och Socialstyrelsen".

Jag delar helt den uppfattning som Olof Nyrén med flera skriver. Detta är för forskningen och därmed också för den framtida folkhälsan en mycket olycklig ställning från DI:s sida och som dessutom går stick i stäv med dagens storsatsningar på just denna sorts folkhälsoförbättrande forskning.

Jag tycker också att stora databaser som uppdateras med ny information om hälsotillstånd bland deltagarna är en nödvändig och integrerad del av alla framåtblickande kohortsstudier.

Inga kommentarer: