fredag 2 december 2011

Etableringsreformen fyllde igår ett år

Den 1 december 2010 trädde etableringsreformen i kraft och perspektivet ändrades under ledningen folkpartisten och integrationsminsitern Erik Ullenhag, från omhändertagande av våra nyanlända till fokus på språk och jobb. Vi har under många år i Sverige haft ett system för mottagande av nyanlända som inte alls fungerade Det tog för lång tid för de nyanlända att etablera sig i sitt nya samhälle, att lära sig språket och skaffa sig ett arbete. Varannan nyanländ var utan jobb efter sju års vistelse efter beviljat uppehållstillstånd.

Ett år är för tidigt för att kunna dra några slutsatser om nådda resultaten i etableringsreformen, men man når av många positiva signaler av de nyanlända nu när det gäller att komma i kontakt med Arbetsförmedlingen så snabbt. 90% av dem har kontakt inom 6 månader jämfört med tidigare som första kontakten tog mer än ett år.

Av de 3 566 personer som varit inskrivna i reformen i minst 6 månader i år, har enligt Arbetsförmedlingen 146 stycken fått arbete i form av reguljärt jobb, nystartsjobb eller instegsjobb.

Den liberala politiken hjälper nyanlända att lära sig språket fortare, få jobb fortare och etablera sig i det svenska samhället fortare.

Inga kommentarer: