tisdag 15 november 2011

Det är politikernas ansvar att ställa krav på meddelarfrihet

Återigen har vi nåtts av rapporter om missförhållanden i välfärdsverksamheter. Missförhållandena får inte accepteras oberoende om det inträffar i verksamheter som drivs i offentlig regi eller hos privata aktörer på uppdrag av kommuner och landsting.

Oavsett driftsformen ska missförhållanden i vård och omsorg inte förekomma och måste skyndsamt förebyggas och åtgärdas.

Fler utförare i välfärden är någonting som vi behöver i Sverige. Mångfald av utförare är positiv för alla inblandade parter och leder ofta till bättre kvalitet och effektivare verksamhet. Men vi måste samtidigt säkerställa kontrollen, följa upp ingångna avtal och göra det möjligt för anställda att rapportera om missförhållandena på arbetsplatserna.

Ansvariga politiker ska se till att ställa krav på meddelarfrihet och det ska inskrivas i de allmänna villkoren. De företag som bryter mot denna regel ska göra sig skyldiga till avtalsbrott. I så fall måste deras avtal omprövas och sägas upp.


Missförhållanden ska överhuvudtaget inte uppstå. Detta kan åstadkommas genom bland annat bra rutiner, höga kvalitetskrav och snabbt åtgärda eventuellt upptäckta brister i organisationen eller i uppföljningen. Det behövs goda regelbundna uppföljningar och kvalitetskontroller.
Externa företag ska inte kunna tysta personalen.

Inga kommentarer: