onsdag 9 november 2011

Att säga ja till Palestinskt medlemskap ändrar ingenting i praktiken

Sveriges ställningstagande vad gäller palestinskt medlemskap i Unesco har kritiserats hårt de senaste dagarna i och med att Sverige röstade NEJ till medlemskapet.

Fokus måste, enligt min mening, vara på att hitta en fredlig lösning i den dryggt sextioåriga konflikten mellan Israel och palestinierna. Ett ja till medlemskapet på pappret betyder ingenting i praktiken. Världssamfundet måste tvinga parterna till förhandlingar för att så småningom komma överens.

Tvåstatslösning borde vara det enda tänkbara alternativet för parterna. Folkpartiet Liberalerna har redan från början varit för en sådan lösning. Principiellt borde ett underorgan, som UINESCO, inte ta ställning till medlemskapsfrågan. De som tror att ett påtvingat medlemskap ska kunna leda till att tvinga parterna till förhandlingar har helt fel. Det är at gå baklänges och i bästa fall efter många år komma till ruta 1 igen.

FP måste självklart mycket tydligt ta avstånd från en utvidgad bosättningspolitik som genomförs av staten Israel. Lika självklart är det att Sverige måste ta avstånd från terrorhandlingar som genomförs av Hamas. Hamas som genom gatustrider drivit bort PLO från Gaza och som inte erkänner palestinska myndighetens legitimitet kan omöjligen erkänna staten Israel.

Nu när USA återtar sitt ekonomiska stöd till UNESCO (ca 22% av UNISCOs budget) kommer det att i första hand drabba direkt palestinierna själva i form av mottagande av mindre ekonomiskt stöd. Man kan fråga sig: Vad har ett medlemskap i UNISCO fört med sig till palestiniernas fördel? svaret är utan tvekan "INGENTING".

Inga kommentarer: