torsdag 26 maj 2011

Regiofrågan åter aktuell

Under 2011 måste de län, som ännu inte bestämt sig för vilka regioner man vill tillhöra, bestämma sig för att inte bli överkörda eller hamna i en region de inte vill vara en del av.

Enligt min mening så var det fel av ansvarskommittén att låta sjukvården vara en viktig del av regionbildningar. Vi måste ha fokus på funktionella regioner där arbetsmarknaden, infrastruktur m.m. är viktigare än själva högspecialiserade sjukvården.

Den högspecialiserade sjukvården borde gå till staten och hållas borta från regionfrågan och det är inte för sent.

Ta till exempel Akademiska sjukhuset i Uppsala som är för stort för Uppsala län med sina 330 000 invånare. Sjukhuset är beroende av regionpatienter för att ha sin fortsatta ledande roll som universitets- och forskningssjukhus, men om sjukhuset ägs av staten så kommer få av länets invånare att förorda en Svealands region som bygger på dagens sjukvårdsregionen (Uppsala, Gävleborg, Dalarna, Västmanland, Sörmland, Värmland och Örebro). Det naturliga är att Uppsala blir en del av Stockholms regionen som vi har mycket gemensamt med både vad det gäller arbetsmarknad, tillväxt, infrastruktur och mycket annat.

Ja till förstatligandet av Akademiska sjukhuset
Ja till funktionella regioner som har fokus på tillväxt
Ja till huvudstads regionen

Inga kommentarer: