tisdag 31 maj 2011

Behov av ökad kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Häromdagen deltog jag i en paneldebatt i en konferens i Uppsala anordnad av Attention i samarbete med Uppsala universitet, CEREB, Akademiska sjukhuset, Specialpedagogiska Skolmyndigheten, Misa och Allmänna Arvsfonden.

Som ensam politiker i panelen kunde jag notera flera inlägg med vikten på:
-Vad kan göras för att nå ut med kunskap om dessa sjukdomar
-Hur moteverka fördomar?
- Hur öka toleransen?
- Vikten av tidiga insatser?
- Stödinsatserna i skolan?
Och måmnga andra relevanta frågor och funderingar.

Självklart är reseurserna viktiga i sammanhanget, men man bör inte förringa nyttan av insatserna, skolans tidiga insatser och roll och inte minst föräldrarnas delaktighet och engagemang.

Genom skolan kan man fånga upp de individer som behöver hjälp och ställa krav på samhället. Lika viktigt är det att samordna både infprmation, behandling och stöd mellan samhällsinstanser, proffussionen, föräldrarna och ideella organisationer.

Det var en mycket inspirerande och intressant konferens. Alla kategorier deltagare varit närvarande: läkare, psykologer, skolledare, socialarbetare, föräldrar, personer med funktionsnedsättning.

Genom arrangemang av sådana konferenser ökar man förståelsen för olika samhällsproblem, men också viktien av tidiga insatser. Det gäller att fånga upp små problem innan de blir stora.

Inga kommentarer: