fredag 21 september 2012

Det är viktigt med att underlätta andrahandsuthyrning

En del påstår att det finns redan ett fungerande regelverk att få hyra ut i andra hand. Så verför införa nya regler? En del andra tycker att behovet att hyra ut i andra hand inte finns. Och några tycker att alliansregeringens budskap att underlätta för andrahandsuthyrning i själva verket gör det lättare för kapitalstarka personer att kunna köpa lägenheter och hyra ut det i andra hand till den marknadshyra de själva vill. Alla är medvetna om bostadsbristen i framförallt stora städer. Alla är också medvetna om krånglet med att få godkänt av bostadsrättsföreningen att hyra ut sin lägenhet i andra hand. Alla vet också att det saknas idag ekonomisk incitament att hyra ut sin lägnhet eller delar av lägenheten/bostaden när man ska skatta för summan över 21000 kronor/år. Syftet med regeringens nya regler är bland annat följande: 1- Genom att höja schablonbeloppet från 21000 till 40000 vid uthyrning av privatabostäder, ger man innehavarna en ekonomisk incitament att hyra ut i andra hand. 2- Genom att ge innehvaren rätt att hyra ut upp till tre år, öppnar man vägen för en långsiktighet och frigörande av stora volymer som kan vara till hjälp nu när det råder bostadsbrist. 3- Genom att regeringen, dels sänker den kommunala fastighetsavgiften för hyres- och bostadsrätter och dels förlänger nedsättningen av de kommunala fastighetsavgiften till 15 år, öppnar man för efterfrågan på bostäder så att fler bostäder kan byggas. Faktum är att det råder bostadsbrist i Sverige. Kommunerna klarar inte av att lösa bostadsbristen ensamma. Här behövs en samverkan på alla nivåer för att hitta långsiktiga lösningar för dagens bostadsbrist i Sverige, framförallt bostäder för studenter och unga.

Regeringens budget gynnar Uppsala universitet

Uppsala universitet är vinnare med Alliansregeringens budget. Här är några exempel: -Ökad satsning på SciLifeLab -Utökad sjuksköterskeutbildning med 28 nya nybörjarplats -Utökat anslag till grundutbildningen -15 nya nybörjarplatser på civilingenjörsutbildningen -15 nya nybörjarplatser på högskole- ingenjörsutbildningen. Regeringen föreslår i den kommande budgetpropositionen att anslaget för grundutbildningen för Uppsala universitet för 2013 ökar med 34,3 miljoner kronor. ( i den förra budgetpropositionen skulle anslaget till Uppsala universitet öka bara med 5,8 miljoner). Med andra ord får lärosätet 28,5 miljoner kronor extra nya medel Uppsala universitet får del av den tillfälliga satsning på högskoleplatser som regeringen föreslår för perioden 2013–2015. 11,0 miljoner kronor föreslår regeringen till lärosätet för detta. lärosätet föreslås också få extra medel för utbildning som har fått det högsta omdömet i de kvalitetsutvärderingar som Högskoleverket har presenterat under året. Inför höstterminen 2013 föreslås 15 nya nybörjarplatser på civilingenjörsutbildningen och 15 nya nybörjarplatser på högskoleingenjörsutbildningen. Det motsvarar fullt utbyggt 105 helårsstudenter. Regeringen planerar att lägga fram en forsknings- och innovationsproposition i oktober. Anslagen för forskning och forskarutbildning till universitet och högskolor beräknas höjas med 600 miljoner kronor 2014 och med ytterligare 300 miljoner kronor 2016. Vi får se hur mycket pengar hamnar i Uppsala av dessa pengar.

onsdag 19 september 2012

Uppsala universitet behöver extra resurser

Regeringen förslag i den förra budgetpropositionen var att Uppsala Universitets anslag skulle ökas med 5,8 miljoner till 2013. Regeringens planer på att lägga fram en forskning- och innovationsproposition i oktober beräknas höjas med flera hundra miljoner. Högskoleverket har gett Uppsala universitet högt omdöme i kvalitetsutvärderingar inom många utbildningsområden. Jag hoppas nu att regeringen ska till Uppsala universitet ge högre anslag än de föreslagna 5,8 miljoner i den förra budgetpropositionen och att Uppsala universitet ska också kompenseras även med extra anslag för de kvalitativa utbildningarna som universitet presterar.

fredag 7 september 2012

Uppsala Cancer Clinic "UCC"

Jag hade förmånen att vara med invigningen av "Uppsala Cancer Clinic" idag som riksdagledamot för FP i Uppsala län och fick tala några minuter om hur viktigt det är med UCC att etablera sig i Uppsala. Det har rapporterats de senaste månaderna i debattartikel efter debattartikel och i många insändare hurvida det är rätt eller fel av landstinget i uppsala att ha avtal med den nya kliniken. Jag hade äran att vara först bland talarna i samband med invigningen och tycker bland annat följande: Vi ska vara glada, för patienternas skull, över att UCC etablerar sig i Uppsala Vi ska vara glada över att UCC med den höga kompetensen de besitter och den patientsäkerhet de är måna om, att välja etablera sig i Uppsala. Det är viktigt för utvecklingen av uppsala när det gäller arbetsmarknaden. Det är viktigt med att medborgarna i Uppsala får en Cancerklinik i Uppsala med ett team som har arbetat med patienterna under många år på akademiska sjukhuset. Internationaliseringen av sjukvård gör att gränserna mellan länderna suddas bort och att fokus hamnar på patienterna istället för fokus på ett system som inte är anpassat efter patientbehovet. Team som har arbetat med denna typ av cancer på akademiska sjukhuset under många år kan inte ha tappat sin kompetens och syn på patientsäkerheten i Fyrisån i Uppsala i samband med flytten från Akademiska till Samariterhemmet. Nej. Det är dags att tänka på patienterna och lämna pristigen åt sidan. Det är dags för landstinget att teckna avtal med UCC.