tisdag 29 maj 2012

Skärpt skydd mot tvångsäktenskap

Göran Lambertz har lämnat den efterlängtade utredningen "Skärpt skydd mot tvångsäktenskap" till rgeringen. Hedersvåld, hedersmord, förtryck och tvångsäktenskap har varit ett problem i Sverige under många år. Trots att alliansregeringen har avsatt mer resurser till utbildning för personal som jobbar med dessa grupper och prioriterat dessa frågor kvarstår fortfarande stora problem. Det är främst en fråga om normer och värderingar och gällande lagar som ska tydliggöras. Det får inte finnas minsta tvivel om att Sveska lagar och regler ska vara överordnade alla traditioner och kulturer, men också självaste religionen. Samhället får inte på något sätt kompremissa om det. Samhället måste ställa upp för de drabbade personer som utsätts för hedersvåld och måste tydligt klargöra att vi står på deras sida. Att försvara de utsatta är ett försvar av de mänskliga rättigheter. Tvågsäktenskap får aldrig accepteras liksom hedersvåld.

Det krävs mer än fördömanden av FN:s säkerhetsråd

FN:s observatörer anlände till Syrien den 14 april. Enligt rapporter från Amnesty har fler än 1300 personer mördats under de gångna 6 veckorna eller med andra ord drygt 200 personer varje vecka. Även Amnesty skriver nu: " Det räcker inte längre med fördömanden. Det behövs handling". Sveriges utrikesministern fördömer syriska militärens massaker i Hula som ägde rum i fredags i Syrien och skriver: "Omedelsbart måste vi ställa krav på att de skyldiga för massakern identifieras och ställs till svars. Det är fundamentalt". Konflikten i Syrien har pågåtts under drygt 14 månader. Ryssland har hela tiden tillsammans med Nordkorea och Iran försett diktaturregimen i Damaskus med vapen. Så sent som i lördags anlände fartyg lastade med tungt vapen till Syrien. Sedan mars 2011 har Amnesty rapporterats om brott mot mänskligheten och upprepade gånger krävt att FN:s säkerhetsråd ska hänskjuta situationen i Syrien till den internationella brottmålsdomstolen. Den syriska regeringen har under dessa 14 månader vägrat släppa in den oberoende internationella undersökningskommissionen, som tillsatts av FN:s råd för mänskliga rättigheter. Antal döda beräknas uppgå till fler än 15000 människor varav fler än 2000 barn. Antal försvunna är fler än 20000 och de som sitter fängslade uppgår till 70000. Över 80000 har lämnat landet främst till Turkiet och Jordanien. Hur länge ska världssamfundet vara tyst? Hur länge ska diktaturregimen atteckera de civila med tungt vapen? När ska FN:s säkerhetsråd agera? Att frågan förs till FN:s säkerhetsråd är mycket viktigt, eller väntar man på ett fullständigt inbördeskrig innan man agerar? Det är dags att Sverige utvisar den syriska ambassadören från Sverige, stänger den syriska ambassaden och markerar sitt ogillande för det som händer i Syrien.

onsdag 9 maj 2012

Europadagen

Det är viktigt med tolerans och öppenhet i det europeiska samarbetet. För att EU ska kunna stödja medlemsstaterna behövs bland annat utbyte av erfarenhet, men också att dra lärdomar av varandras framgångar och misslyckanden. Medlemsstaterna gynnas av ett konstruktivt och fördjupat samarbete. På så sätt blir det lättare att vidta rätta åtgärder som i sin tur kan främja ekonomisk tillväxt och fred i Europa och världen. En bra ekonomisk politik, en öppnare arbetsmarknads politik och en bra integration- och flyktingpolitik skapar möjligheter för starkare Europa. Därför måste samarbetet i EU förstärkas. Genom att Sverige och övriga Europa hittar bra sätt att hantera det mångkulturella samhället, kan man nå de maximala fördelarna med migrationen, inte minst när det gäller den minskade och åldrande befolkningen och den demografiska utvecklingen i Europa. EU har många akuta utmaningar framför sig. Det gäller den låga sysselsättningsgraden, den stigande arbetslösheten och den ökade risken för social utestängning. En lyckad integration i EU kan fungera som en driftkraft för ekonomisk utveckling och socialsammanhållning där migranterna kan bidra till tillväxt och kulturell mångfalld.

Ungas arbetsmarknadssituation måste förbättras

Att förbättra skolan är den viktigaste åtgärden för att på lång sikt förbättra ungas arbetsmarknadssituation. Regeringen har bl.a. genomfört/infört följande: • Reformeringen av gymnasieskolan • Åtgärder för att stärka lärarnas kompetens och läraryrkets status • Lärlingsutbildningar • Yrkeshögskolans utbildningsvolymer har ökat strukturellt • Krisåtgärder i form av utvidgade volymer av yrkesvux, yrkeshögskolan och högskolan Inom garantin har regeringen vidtagit åtgärder för att: • Kombinera studier och praktik • Studiemotiverande kurser på Folkhögskolan(kan ges redan från första dagen som arbetslös). • Förhöjt studiebidrag till de i ålder 20-24 som saknar slutbetyg från grundskolan/gymnasiet. • Det måste finnas en starkare koppling mellan skolan och arbetsmarknaden.