Kan man definiera "Svenskhet"?
Vem har rätt att definiera "Sveskhet"?
Vad innebär det att göra människor till svenskar?
Har jag rätt att vara "svensk" efter mer än 35 års vistelse i Sverige?
Varför ska inte mina barn vara "svenskar" när de är födda i Sverige? o.s.v.
Frågorna är många och det kan inte finnas ett svar utan många svar på frågorna beroende på vem man frågar.
En intensiv debatt har uppstått sedan regeringen på sin hemsida lagt ut punkter om ”vanliga nätmyter om invandrare och minoriteter”.
Sveriges integrationsminister Erik Ullenhag understryker regeringens ansvar att visa på de ofta osanna argument de invandrarfientliga krafterna använder.
Idag är det 14,7 procent av svenskarna är utlandsfödda. Andel utlandsfödda beräknas öka till ca 16,5 % 2050. Att påstå att det pågår massinvandring och att svenskarna snart kommer att vara i minoritet i sitt eget land är därför helt fel.
Den Stockholmsbaserade författaren och islamologen Eli Göndör vill problematisera begreppet ”svenskhet” i en debattartikel och anser:
-Svenskheten är alltid rörlig och därmed egentligen odefinierbar, eftersom den är resultatet av medborgare som alla är individer med olika ambitioner, idéer och självbilder.
-En sådan insikt leder följaktligen till att det varken går eller är nödvändigt att göra någon till ”svensk”. Däremot är det rimligt att finna ett regelverk som gäller för alla. I USA är det konstitutionen. Det är anpassningen till konstitutionen som gör människor till amerikaner. Inget annat. Vad de sedan äter, hur de klär sig eller vem de ber till bryr sig egentligen ingen om, menar Eli Göndör.
Eli Göndör anser inte att det finns någon anledning att försöka göra människor till svenskar.
-Inte minst för att de som dras till idén själva varken är riktigt klara över vad svenskhet innebär idag eller vad den kommer att innebära imorgon. När den tanken har sjunkit in blir insikten om att istället ena individer kring gemensam lagstiftning lättare att smälta.
fredag 30 december 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar