torsdag 28 augusti 2014
För kvinnornas skull måste vi behålla RUT-avdraget
RUT- och ROT-avdragen har haft mycket positiva effekter på jobb.
Antalet personer i Uppsala län som begärde avdrag förra året gick upp till 18 446 personer varav 12 202 personer i Uppsala kommun, 2419 personer i Enköping, 957 personer i Håbo, 860 personer i Knivsta, 722 i Tierp, 561 personer i Östhammar, 470 personer i Heby och 255 personer i Älvkarleby.
RUT-avdraget har gett många arbetslösa kvinnor både lön och pensionspoäng. 75% av kvinnorna som idag jobbar i RUT-företagv var tidigare arbetslösa. Avdraget har lett till att många kvinnor startat företag inom hemservicesektorn. Idag är det 17000 personer anställda i RUT-företag jämfört med några hundra 2007. De skatteintäkter som RUT-jobben leder till överstiger idag kostnader för avdraget. Så varför slopa eller begränsa detta viktiga avdrag som har stor betydelse för kvinnorna.
RUT-avdraget är en viktig jämställdhetsreform som Vänsterpartiet vill slopa med en gång och Socialdemokraterna vill begränsa avdraget. Det är ett vettlös politik. Det vore ett steg bakåt om RUT-avdraget skulle slopas.
torsdag 21 augusti 2014
Sverige behöver Nato
Konflikter ska självklart lösas främst genom dialog, inte med vapenmakt, men ibland behövs militärmakt för att kunna skydda sig, annars kommer auktoritära krafter att ta över. Vi är medlemmar EU och det är dags att ansöka om medlemskap även i Nato.
Ryssland har satsat stort på att upprusta sin krigsmakt under de senaste tio åren. De uppträder allt mer aggressivt vid övningar och övergreppet mot Ukraina och annekteringen av Krim visar att Putin är beredd att sätta sig över folkrätten för att nå sina mål. Rysslands agerande och dess stormaktsambitioner i vårt närområdet är mycket oroande.
Sveriges säkerhetspolitiska vägval står därför inför nya valmöjligheter. Därför ska grunden för svensk säkerhetspolitik vara samarbete och alliansbyggande med andra demokratier. Vi har redan ett nära samarbete med Nato och en del påstår att vid ett skarpt läge skulle Sverige skyddas av Nato. detta är inte sant. Natos företrädare har varit tydliga med att så inte är fallet. Den kollektiva säkerheten gäller bara medlemsländer.
Utvecklingen i Ukraina visar hur ensamt ett enskilt land är när en stor granne agerar med vapenmakt.
måndag 4 augusti 2014
FP satsar på högre utbildning och forskning
Det är mycket viktigt att högre utbildning och forskning håller hög kvalitet. Därför har regeringen med FP i spetsen
vidtagit nödvändiga åtgärder för att förbättra kvaliteten i den högre utbildningen och satsat stora resurser på att bygga ut svensk forskning. Idag var jag på en radiodebatt med Miljöpartisten Niklas Malmberg, första namnet i MP:s riksdagslistan i Uppsala län där han bland annat tog upp att hans parti föreslagit satsningar på 150 miljoner på grundutbildningen. För att ha en nyanserad bild så vill jag nedan ta upp en del av åtgärder som FP och alliansregeringen vidtagit och redovisar även de resurser som vi satsats på högre utbildning och forskning:
- Drygt nio miljarder har satsats årligen på forskningen, mer än 30% jämfört med tidigare
- Ökade resurser till högre utbildning. 1,2 miljard mer 2014 än 2006.
- Intaget till läkarutbildningen ökar med 44 %,
- Fler ingenjörer och sjuksköterskor utbildas.
- Utbildning med minst antal lärarledda timmar.1,3 miljarder mer 2014 än 2006.
- Regeringen har infört ett kraftfullt system för att utvärdera kvaliteten i den högre utbildningen. Det har lett till stora kvalitetsförbättringar och att ett antal utbildningar som inte hållit måttet har lagts ned. Systemet innebär även att utbildningar som har mycket hög kvalitet genererar ökade resurser till lärosätet.
- Regeringen har infört en helt ny form av eftergymnasial utbildning, yrkeshögskolan, för att möta behovet,
- Bristande matematikkunskaperna hos svenska ingenjörsstudenter visar på bristande förkunskaper från skolan och är något som framförallt måste åtgärdas i skolan, vilket ju också sker.
- Regeringen har aviserat nya resurser för 10 000 fler platser för kommande år.
Vi vill att Sverige ska vara en framgångsrik kunskapsnation. Det handlar om att vi måste se till helheten från grundskola till forskning. Det handlar om att skapa möjligheter för unga forskare, öppna möjligheter för karriärvägar, satsa på forskningsanläggningar och utveckla utbildningssystemet som kan vara konkurrenskraftigt i ett internationellt sammanhang. Vi liberaler är stolta över vad vi har åstadkommit, men inte är helt nöjda. Vi har stora utmaningar framför oss och vi kommer även fortsättningsvis att ge stora resurser till våra universitet och lärosäten.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)