fredag 24 april 2009

Barn och unga får välja tandreglering

Pressmeddelande
2009-04-24

Barn och ungdomar får välja tandreglering

Från den 1 september 2009 kommer barn och ungdomar som behöver tandreglering att kunna välja vilken tandregleringsspecialist som ska utföra behandlingen. Det beslutet väntas hälso- och sjukvårdsstyrelsen ta vid sitt sammanträde på måndag.

Varje år erbjuds cirka 1 000 barn och ungdomar under 19 år tandreglering om behovet bedömts vara så stort att landstinget ska stå för kostnaden. Hittills har behandlingen getts av Folktandvården och det har inte funnits någon valfrihet. Nu ändras detta. Från och med i höst ska patienterna kunna välja vilken privat eller offentlig tandregleringsspecialist som ska utföra behandlingen.

- Vi har redan valfrihet när det gäller allmän tandvård för barn och ungdomar. Det här är en naturlig fortsättning på det, säger Ismail Kamil.

- Vi hoppas också att det ska gå att korta köerna med fler aktörer på banan. För närvarande väntar cirka 375 barn och ungdomar i länet på att få behandling och det är inte acceptabelt.

Även fortsättningsvis blir det Folktandvården som bedömer och väljer ut vilka barn och ungdomar som ska erbjudas avgiftsfri behandling.

torsdag 23 april 2009

Studiebesök i Håbo kommun

Jag åkte först till Bålsta vårdcentral där jag diskuterade läget med vårdcentralchefen och därefter var det dags för att delta i ett offentligt möte som folkpartisterna i kommunen hade arrangerat.

Jag gav deltagarna först en kort historik om det nya ersättnings- och listningssystemet, förbättringsarbetet inom primärvården och alliansmajoritetens fokus på patienterna.Även personal från Bålsta vårdcentralen varit närvarande.

Det var ett mycket bra och stundvis känsloladdat möte. Bålsta vårdcentralen har blivit bättre de senaste veckorna och jag lovade att komma tillbaka till hösten om jag blir inbjuden.

Efter mötet var deltagarna och personalen nöjda med mötet. Jag tog med mig deltagarnas signaler och reflektioner. En riktig dialog i samförstånd

onsdag 22 april 2009

Bättre besökstillgänglighet

Förra veckan skrev jag om telefontillgänglighet för vårdcentralerna som låg bland de bästa i landet. Idag fick vi siffror för besökstillgänglighet inom sju dagar. Tillgängligheten har även här ökats till 90,3%.

Tänk! Det som alliansmajoriteten nu har uppnått på två år, har oppositionen när de satt vid makten inte kunde uppnå trots tolv år av oavbrutet styre.

Siffrorna ser ut enligt följande:
Kungsgärdet 100%
Gimo 99 %
Skutskär 98,8 %
Tierp 97,9 %
Örsundsbro 97,9 %
Fålhagen 96,4 %
Öregrund 96,2 %
Enköping 94,7 %
Luthagen 94,1 %
Österbybruk 93,7 %
Alunda 93 %
Knutby 93 %
Storverta 93 %
Rasbo 90,5 %
Gottsunda 89,9 %
Årsta 89,5 %
Fjärdhundra 89 %
Länna 88,9 %
hby 88,5 %
Samariterhemmet 85 %
Nyby 83,1 %
Knivsta 83 %
Eriksberg 80,7 %
Bålsta 79,8 %
Flogsta 77,1 %
Svartbäcken 74,1 %

Jag säger: Bra jobbat primärvården

tisdag 21 april 2009

Om revisorerna

Det var självklart för mig att avvisa revisorernas kritik

Kritiken mot finanslandstingsrådet måste avvisas mot följande bakgrund:
1- Frågan har prövats juridiskt, där man inte fann några som helst felaktigheter.
2- Det har funnits praxis i landstinget sedan många år tillbaka att i slutna rum ha olika överenskommelser både till höger och vänter.
3- Brister i delegationsordningen måste reformeras.
Juridiskt har Erik Weiman inte gjort fel?

Är det rimligt att försvara en delegationsordning moraliskt?
Svaret är definitivt nej?
Vad ska vi göra åt saken?
Ändra på delegatiopnsordningen är det rätta svaret.
Alliansmajoriteten har redan börjat se över delegationsordningen.

Varför har oppositionen varit så kritiska?
Det undrar jag också. Man ska inte kasta sten om man sitter i glashus.
Tidigare finanslandstingsrådet har under tiden 2002-2006 skrivit under flera sådana överenskommelser för en summa motsvarande fem miljoner kronor. Sören Bergkvist (V) satt som förste vice ordförande i landstingsstyrelsen och miljöpartisten Johan Edstav satt som förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen och två socialdemokrater innehade poster som ordföranden i landstingsstyrelsen respektiva hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Exakt på samma sätt som Weiman, d.v.s. i slutna rum mellan två personer, har flera överenskommelser undertecknats.

Om oppositionens argument är ekonomiska och tycker att 1,1 miljon skattepengar har i onödan gått till Hemmingsson, borde de tycka att fem miljoner är mycket mer och inte försvara med svepskäl.

Om oppositionen tycker att det är inte moraliskt att göra så, borde det även gälla dem själva.

Om oppositionen tycker att det var juridiskt fel, så har de faktiskt överklagat beslutet till både länsrätten och kammarrätten med besked att inget fel har begåtts.

Nej. Oppositionen vill göra politik av det hela och det faller på de själva.
Revisorerna har också gjort felbedömning i fallet personen Weiman. Däremot är deras påpekande helt rätt att ändra på delegationsordningen och det välkomnar alliansen och har redan påbörjat arbetet med att se över delegationsordningen.

Jag försvarar inte fallkärmar
Jag försvarar inte delegationsordningen
Jag försvarar inte heller alla de avtal som har slutits under så många år

måndag 20 april 2009

Landstingsfulmäktige idag

Idag kommer landstingsfullmäktige att diskutera bland annat årsredovisningen 2008.
Under 2008 fortsatte landstinget under alliansmajoritetsledning med förbättringsarbetet för att stärka patientens makt.

Den 1 januari öppnade NÄRAKUTEN och under våren genomfördes LIV och HÄLSA-undersökningen i samarbete med fyra andra landsting. Resultatet visar att hälsan och levnadsvanorna hos befolkningen i länet har förbättrats de senaste åren. Flera viktiga beslut fattades av HSS för att inför 2009 kunna införa ett nytt ersättnings- och listningssystem.I juni beslutade HSS att anta Carema som leverantör för driften av tre vårdcentraler. Under hösten antogs Avesina som levernatör för driften av mammografi och Samordnad Psykiatri AB för driften av psykiatrisk öppenvård i Enköping.

Vården utformas för att möta den individuella patientens behov på bästa möjliga sätt.
Målet är uppnått vad gäller hälso- och sjukvård i rimlig tid. Primärvården har starkt förbättrat sin telefontillgänglighet från 78 % hösten 2007 till 88% hösten 2008, även besökstillgängligheten inom sju dagar har förbättrats till 85%.

Sjukrådgivningen har däremot ej uppnått målet att besvara 90 % av samtalen inom tre minuter. Målet har inte heller uppnått när det gäller den specialiserade vården sett till vårdgarantins norm.

Målet är uppnått vad gäller folkhälso- och prioriteringsarbete. Både Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping är medlemmar i nätverket hälsofrämjande sjukhus.
Arbetet pågår kontinuerligt mot en mer hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande häso- och sjukvård.

Jag är stolt över vad alliansmajoriteten åstadkommit under 2008.

söndag 19 april 2009

Mötet med DHR

Sedan flera år tillbaka träffar jag DHR två gånger om året (varje vår och höst).
I samband med dessa möten talar vi med varandra helt öppet och om allt möjligt.

Denna gång var det tre områden som vi berörde:
1- Sjukresor eftersom hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska fatta ett beslut om ersättningen den 27 april 2009. Där ligger ett förslag på höjda avgifter.
2- Primärvården och ersättnings- och listningssystemet
3- Akademiska sjukhuset: Akutmottagning och rehabiliteringsfrågor

Jag gillar sådana möten där vi direkt talar med varandra. Jag känner mig hemma när jag är hos DHR. Jag tar alltid med mig deras reflektioner. Denna gång var det tydligt att inte höja högkostnadsskyddet på 1200 kronor vad gäller sjukresor. Vi får se vad hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutar den 27 april.

lördag 18 april 2009

Öppet hus, Storvretas vårdcentral

Flera vårdcentraler har under våren öppnat portarna för allmänheten för att komma dit och ställa frågor, kolla blodtrycket m.m.

Idag var det dags för Storvretas vårdcentral att arrangera öppet hus. Självklart ville jag besöka vårdcentralen. Jag tog mig dit på eftermiddagen och fick även en pratstund med vårdcentralchefen. Öppet hus innehöll bland annat:
- Prickmottagning (att titta på födelsemärken/leverfläckar)
- Blodtryckskontroll
- Kontroll av blodsocker

Jag vill säga Grattis till Storvretas Vårdcentral för den fantastiska servicen den ger medborgarna och för det goda resultatet som vårdcentralen uppnår vad gäller telefon- och besökstillgängligheten.

Att ha fokus på patienterna och att organisera efter patienterna behov är det rätta receptet för att lyckas och ha framgång.

torsdag 16 april 2009

Barnläkare till Knivsta

UNT rapporterar idag om bristen på barnläkare i Knivsta.

För ett år sedan sa jag att om Akademiska inte klarar av att tillgodose behovet så får Hälso- och sjukvårdsstyrelsen köpa tjänsten från annat håll. I artikeln ser vi ett prov på när vårdkedjan verkligen inte fungerar och när patienter inte får vård på rätt vårdnivå. Jag jobbar dagligen med att lösa problematiken kring att vårdorganisationen måste anpassas efter patientbehovet. För länge har det varit tvärtom.

Givande möte i Stockholm med FP-gruppledare från hela landet

FP-gruppledarna träffades i Stockholm för att diskutera vårdval.
För Uppsalas del kommer frietableringen av vårdcentraler/husläkarmottagningar att vara realitet redan under 2009. Förutom tandreglering, mödrarvård och primärvård kommer landstinget i Uppsala att gå vidare med fotvården och rehabiliteringen.

Fokus måste flyttas från personal till patienterna. Det är dags för patientens valfrihet, patientsäkerhet, patientnöjdhet och bra tillgänglighet. Det är på tiden att patienten får välja fritt vårdgivare inom olika sjukvårdsområden.

Diskussionerna handlade också om samverkan mellan landsting och kommunerna,psykiatri, äldre och skolhälsovården.

Tandreglering först på listan

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott diskuterade regelverket för godkännande av fria etableringar inom tandregleringen. När barn och ungdomar blir bedömda och behovet av tandreglering bekräftas kan patienterna fritt välja mellan olika vårdgivare.

Det är nu ytterligare ett steg taget för att stärka patientens makt.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer att besluta i frågan den 27 april.

tisdag 14 april 2009

HSS AU sammanträder

Idag sammanträder Hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott.
Återkommer senare om vad som bestämts.

lördag 11 april 2009

Önskar alla en glad påsk

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott kommer att äga rum 14/4.

Till dess tar jag påskledighet några dagar.

Önskar alla en glad påsk

torsdag 9 april 2009

Vad håller landstingets revisorer på?

Landstingets revisorer vill ge finanslandstingsrådet Erik Weiman (M) anmärkning för att han har tecknat avtal med förra landstingsdirektören Erik Hemminsson och agerat olämpligt i frågan.

Revisorerna glömmer att frågan faktiskt har avgjorts juridiskt. Erik Weiman har inte gjort något fel eftersom han har agerat i enlighet med landstingets delegatiosordningen, eller vill revisorerna kanske spela en ÖVERDOMSTOLS roll?

Är det rätt i så fall att agera på det sättet de nu har gjort? Svaret är definitivt nej. De ska självklart ge synpunkter, men ej agera domstol.

Man ska också komma ihåg att även förra finanslandstingsrådet, Mats O. Karlsson (S) har tecknat flera avtal med ledande tjänstemän, bland annat med en landstingsdirektör. Det har även handlat om större summor pengar. Även han har agerat med stöd av samma delegationsordning som nu Weiman har gjort.

I Mats O. Karlssons fall tog det hela slut när frågan avgjorts juridiskt.
Varför har detta inte uppmärksammats av revisorerna då? I så fall skulle delegationsordningen ha ändrats och Weiman skulle inte tecknat själv avtalet.

Det är ingen tvekan om saken. Det har varit en praxis i landstinget och därför ska Weiman agerat som han har gjort. Han ska inte få någon anmärkning för det.

Jag försvarar självklar inte själva delegationsordningen. Det finns nämligen flera olämpliga delar som måste ändras och ses över. Vi har redan börjat politiskt (över partigränserna) diskutera olika förslag till ändringar. Vad jag menar är att det vore mer lämpligt av revisorerna att peka på de olämpliga delarna av delegationsordningen och om Weiman hade gjort fel eller inte.

tisdag 7 april 2009

Möte med folkpartisterna i Tierp

Efter mötet med Integrationsföreningen IS Tierp, var det dags att möta folkpartisterna i Tierp.

Vi diskuterade bland annat primärvården, folkhälsan och förebyggande hälso- och sjukvård, närvården, det nya ersättnings- och listningssystemet och vårdval i Uppsala län.

Det är alltid roligt att vara i Tierp och diskutera hälso- och sjukvårdsfrågor med partikollegorna i Tierp.

Spännande möte med integrationsföreningen IS i Tierp

Det var ett mycket roligt och givande möte med Integrationsföreningen IS Tierp.
Bättre information till nyanlända och invandrarpatienterna, tydligt budskap och enklare kontaktvägar är några åtgärder som kan ge patienterna med invandrarbakgrund bättre vård och mindre lidande. Landstinget kan också vinna på det genom att rätt vårdnivå kan sökas och därmed mindre kostnader.

Jag hade en öppen dialog med medlemmarna och konstaterade att deras delaktigheten i samhällsutvecklingen är viktigt. Lever man i ett samhälle, då ska man vara delaktig och vara en del av förbättrings- och utvecklingsarbetet. Alla kan påverka politiken.

Jag har lovat dem att komma tillbaka till Tierp och föreningen när de bjuder in mig till nästa gång.

Jag avslutade mötet med en bordtennismatch med en av föreningens medlemmar.
Det var ett roligt och spännande möte.

Arbetarbladet rapporterar om mötet.

lördag 4 april 2009

Närpsykiatrin i Enköping är nu invigd

Nu var det dags för mig att åka till Enköping för att inviga NÄRPSYKIATRIN där.

Häso- och sjukvårdsstyrelsen hade tidigare beslutat att upphandla psykiatriverksamheten i Enköping. Närpsykiatri AB i Enköping tog över verksamheten 1 mars 2009 och idag invigde jag den nya verksamheten som den externa aktören har tagit över.

På en månad har två avdelningar gjorts om till en avdelning och patienterna har fått på så sätt enklare väg att komma i kontakt med psykiatrin. Antal personal är sexton som kommer att ge psykiatrisk vård till patienterna.

Jag säger bara lycka till

torsdag 2 april 2009

Telefontillgänglighet på topp i Uppsala län

Så sent som hösten 2006 låg landstinget i Uppsala län sämst i landet vad gäller telefontillgänglighet med enbart 47% som kom fram per telefon.

Landstinget under alliansmajoriteten har sedan våren 2007 vidtagit flera åtgärder för att förbättra bland annat telefontillgängligheten.

Sedan dess har resultaten, sakta men säkert, blivit bättre för varje mätning som har gjorts. Hösten 2008 nådde vi 86 %, en rejäl förbättring jämfört med 47%.

Vid sidan om mätningar som görs av Sveriges kommuner och landsting, har även landstingets Primärvårdsförvaltning gjort sina egna mätningar vad gäller telefontillgänglighet.

Det nya resultatet som kom ut idag överträffar alla förväntningar. Telefontillgängligheten är nu 97,6 %i Uppsala län.

I min roll som ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen och med fokus på patientperspektivet är jag nu för första gången på flera år nöjd med resultatet.


Här är resultatet vårdcentral för vårdcentral:
Enköping Husläkarcentrum 100%
Eriksberg 100 %
Kungsgärdet 100 %
Luthagen 100 %
Samariterhemmet 100 %
Storvreta 100 %
Örseundsbro 100 %
Gimo 99 %
Nyby 99 %
Tierp 99 %
Fålhagen 98 %
Årsta 98 %
Österbybruk 98 %
Flogsta 97 %
Heby 95 %
Gottsunda 94 %
Knivsta93 %
Svartbäcken 88 %

Invigning av internationella kvinnokafét

Nu var det dags till ett nytt möte med integrations- och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni som även invigde det internationella kvinnokafét på Kafé Mumrik, Kungsgatan 61 i Uppsala. En händelse jag inte kunde missa.

Kvinnorna träffas där från alla världens hörn måndagar och torsdagar.
Mycket trevligt att umgås och byta erfarenheter, men framför allt skaffa sig information om det nya svenska samhället.

Nyamko underströk i sitt tal i samband med invigningen vikten av sådana träffar och dess roller vad gäller integration i det nya samhället

Invigning av Nationellt Centrum för kvinnofrid

Partikollegan och ministern Nyamko Sabuni invigde Nationellt Centrum för Kvinnofrid (NCK) vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

NCK är ett kunskaps- och resurscentrum för hela samhällets insatser för kvinnofrid.
Föreståndaren för NCK är professor Gun Heimer.

NCK är landets enda nationella kunskaps- och resurscentrum inom sitt område och arbetar på regeringens uppdrag.

Verksamheten och ansvarsområdet för NCK omfattar utveckling och spridning av kunskap om våld mot kvinnor, men har utökats till att även omfatta hedersrelaterad våld och våld i samkönade relationer.

Jag fick möjlighet att prata en stund med med min partikollega, integrations-och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni.

onsdag 1 april 2009

Invigning igen!

På fredag är det dags igen. Denna gång är det Närpsykiatrin i Enköping som ska invigas.

Tid: Kl. 12.00
Plats: Linebanegatan 10, Enköping

Avesina tar över mammografin

Pressmeddelande
2009-04-01

Avesina tar över mammografin från 1 april

Idag tar företaget Avesina AB över driften av mammografiverksamheten i länet.
- Det här kommer att leda till ökad tillgänglighet, med kvälls- och lördagsöppet. Vi hoppas att man nu kommer att kunna beta av köerna, säger Ismail Kamil (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Vid årsskiftet centraliserades mammografiverksamheten i länet till Samariterhemmets sjukhus i Uppsala. Samtidigt gick man också över till digital röntgenteknik, som ska höja kvaliteten genom ökad träffsäkerhet. Nu tas ett nytt steg i utvecklingen i och med att mammografin tas över av Avesina.

Enligt avtalet ska mammografin i fortsättningen, förutom kontorstid, även hålla öppet minst två vardagskvällar och fyra lördagar per år, något som ska ge ökad tillgänglighet.

- Kapaciteten kommer att öka. Läkarbemanningen utökas och screeningen dubbelgranskas, säger Ismail Kamil.

Avesina verkar inom området specialistvård och diagnostik ibland annat Stockholm, Göteborg och Karlskrona.

Befintlig personal vid mammografin går över till anställning hos Avesina.

Ytterligare upplysningar:
Ismail Kamil (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen,
070-529 60 28
Bodil Aksén, utredare på hälso- och sjukvårdsavdelningen,
070-772 09 59
Anitha Elm Fernqvist, avdelningschef vid mammografin,
018-611 47 95
Jessica Elgenstierna, presschef, 018-611 60 91, 070-611 39 51