måndag 1 september 2014

Det ska inte vara tillåtet att ta sig från Sverige och ansluta sig till terrorister

På senare tid har vi hört talas om att allt fler personer som tar sig från Sverige till kriget i Syrien och på senare tid även till den extremistiska rörelsen Islamiska Staten. Nu är det dags att göra någonting åt saken. Kolla gärna mitt pressmeddelande: www.folkpartiet.se/Ismail Kamil (FP): Terrorismträning bör bli brottsligt – Jag är mycket glad över att Alliansen står bakom Folkpartiets förslag att se över möjligheten att skärpa lagen när det gäller deltagande i väpnade aktiviteter med terroriststämplade organisationer, i Sverige eller utomlands. Det säger Ismail Kamil, riksdagsledamot (FP) för Uppsala, med anledning av att Alliansen idag, måndag 1 september, presenterade sitt gemensamma valmanifest. Alliansen vill pröva åtgärder, inklusive ytterligare kriminalisering, mot förberedande av resor i syfte att delta i strid eller vapenträning utomlands för terroriststämplade organisationer i enlighet med den lista som EU eller FN har beslutat. Även möjligheten att beslagta pass för att stoppa sådana planerade resor bör ses över. – Detta är en fråga som har stor betydelse för Sveriges säkerhet och som jag drivit hårt det senaste året, inte minst med anledning av att en del personer har tagit sig från Sverige till kriget i Syrien och nyligen anslutit sig till den extremistiska rörelsen Islamiska staten.

Stärkt trygghet för äldre

Självklart måste vi ha mer fokus på äldrevården. Alla ska känna trygghet inför sin ålderdom. Med enkla förslag kan man göra äldrevården mycket bättre. Äldres boende måste exempelvis anpassas efter varje seniors behov eftersom boendemiljöer är en förutsättning för äldre att ha ett rikt socialt liv. Lika viktigt är att ställa krav på utbildad personal för att säkerställa kvalitet på äldreomsorgen liksom att prioritera särskilda vårdavdelningar för äldre på sjukhus för direktinläggningar. Allra viktigast är dock att reformera sjukvårdsstrukturer. Det är dags att låta staten ta ansvaret för den högspecialiserade sjukvården så att vård ska kunna ges på lika villkor och för att öka möjligheten för de mest behövande att få vård i tid. Varje individ måste ses utifrån sina behov och villkor. Sjukvårdsstrukturer ska anpassas efter patienternas behov, inte tvärtom.

Nato? Ja tack!

Folkpartiet tycker att Nato är en central organisation för Europas säkerhet. Jag är mycket glad över att Alliansregeringen har beslutat om en översyn av hur Sveriges internationella försvarspolitiska samarbete i Norden, inom EU, med Nato och andra berörda fora, ser ut. Syftet är också att ge förslag på hur dessa kan utvecklas. Min förhoppning är att detta är första steget mot ett medlemskap i Nato.

Några av FP:s förslag som fick gehör av övriga allianspartierna

Alliansen står bakom Folkpartiets förslag om att bygga ut antalet karriärtjänster i skolan. Den tidigare ramen höjs kraftigt och från vårterminen 2018 kommer antalet karriärtjänster att ligga på 22 000. Alliansen står också bakom Folkpartiets förslag om att skolor ska kunna ge elever på gymnasiet och högstadiet ett skriftligt ordningsomdöme och att höja lärlingsersättningen i syfte att ytterligare öka lärlingsutbildningens attraktionskraft samt att öka arbetsgivarnas ansvar för lärlingsutbildningarna så att de ännu bättre kan anpassas till arbetsmarknadens behov. Ett första steg är att genomföra en försöksverksamhet kring gymnasial lärlingsutbildning där branscher och arbetsgivare har ökat inflytande och ansvar, så kallade branschlärlingar. Alliansen står även bakom Folkpartiets förslag om att förstärka jämställdhetsbonusen för de föräldrar som delar lika samt att göra en översyn inom ramen för pensionsöverenskommelsen för att se om det går att förändra pensionssystemet så att mer av den intjänade pensionen, eller delar av den, fördelas lika mellan makarna. Folkpartiet fick dessutom stöd för sitt förslag om en rad åtgärder mot våld i nära relationer, sexuella brott m.m.