måndag 16 juni 2014

Den nya patientlagen stärker patientens ställning

Den nya patientlagen som klubbades av riksdagen och som träder i kraft den 1:a januari 2015 stärker och tydliggör patientens ställning och främjar integritet, självbestämmande och delaktighet. Genom den nya lagen utvidgas och förtydligas informationsplikten gentemot patienten. Patienten ska få den vård som behövs för att avvärja fara som kan hota patientens liv eller hälsa. Även möjligheten att få en ny medicinsk bedömning utvidgas. Patienten får genom den nya lagen möjlighet att välja utförare av offentlig finansierad primärvård och öppen specialiserad vård i hela landet och landstingens skyldighet att erbjuda öppen vård utvidgas till att gälla ett annat landstings ansvar för hälso- och sjukvård. Med andra ord ska hemlandstinget bekosta vård som en patient får i ett annat landsting under förutsättning att landstingets remissregler följs. I den nya lagen införs också bestämmelser om barns inflytande över sin vård.

Bra med statens satsningar på nationella kvalitetsregister

Regeringen redovisar i en skrivelse sin bedömning av Riksrevisionens iakttagelser i rapporten "Statens satsningar på nationella register - Leder de i rätt riktning? Regeringen prioriterar vikten av hög effektivitet och god kvalitet i all offentligt finanisierad vård och omsorg, och att vården och omsorgen ska vara kunskapsbaserad och patientventrerad. Det behövs alltid en återkoppling på vad patientvården gjort för nytta och om insatserna varit tillräckliga. Detta är mycket viktigt för att säkerställa kvalitetsarbetet och åstadkomma mer fokus på patienterna. En sådan systematik har utvecklats genom de nationella kvalitetsregistren.I kvalitetsregistren har hälso- och sjukvården tagit ställning till vad som ska mätas, vilka uppgifter som behövs för att göra det, hur det ska göras, vilka mätpunkter och uppföljningsintervall som ska gälla m.m. Genom öppna och transparenta jämförelser kan vi följa upp hälso- och sjukvårdens kvalitet. Överenskommelsen mellan regeringen och SKL om de nationella kvalitetsregistren för perioden 2012-2016 gynnar sjukvårdsutvecklingen i Sverige och ger mer fokus på patienterna.

Kunskap och jobb ger trygghet

Som politiker gäller det att hitta lösningar för olika problem och tänka framåt. Det handlar om att våga peka ut färdriktningen och ta ansvar om något går snett. Sverige är ett bra land som kan bli ännu bättre. Jag har aldrig förstått varför oppositionen svartmålar en bild om Sverige som inte stämmer. Självklart har vi fortfarande många utmaningar, men Sverige har trots den värsta ekonomiska Krisen i Europa sedan 30-talet ett trygghetsystem som inte exluderar de svaga grupperna i vårt samhälle. En kunskapsskola i världsklass öppnar vägen för ungdomarna att få jobb. Det måste löna sig att arbeta och driva företag. Det måste löna sig att utbilda sig. Kunskap och jobb är två grundläggande faktorer för ett tryggt samhälle. Därför är det viktigt med att förstatliga skolan, förstatliga den högspecialiserade sjukvården, öppna vägen för lärlingsjobb och införa en statlig obligatorisk A-Kassa.