tisdag 11 mars 2014

En nationell handlingsplan mot hepatit är nödvändigt

I Sverige beräknas finnas ca 20 000 fall av hepatit B och 40 000 fall hepatit C. Dessa personer riskerar utveckla olika komplikationer i form av ´leversvikt, skrumplever och levercancer. Kronisk hepatit B och C orsaker stora lidanden för de drabbade och vårdkostnaderna för samhället är mycket höga. Det kan nämnas att hepatit C är en av de vanligaste orsakerna till levertransplantationer i Sverige. De senaste åren har utvecklingen varit enormt när det gäller behandling av hepatit B och C. Nya läkemedel har tagits fram eller är på väg att komma kan virusinfektionen ofta botas. Därför behövs en nationell handlingsplan mot hepatit B och C.

Med bistånd kan man bekämpa fattigdom, stärka demokratier och förbättra klimatet

Under många år har bistånd gått till olika länder utan att hjälpen lyft mottagarländer från fattigdom. Många av länderna har inte heller kunnat stå på sina egna ben. Under de senaste åren (med Folkpartiets hjälp) har demokrati varit det övergripande målet för utvecklingsbiståndet. Därför prioriterar vi bistånd till demokratiserande krafter, institutionsbyggande och rättsstatliga strukturer samt jämställdhet. Den rikare världen ska bidra med tekniskt och ekonomiskt klimatbistånd till de fattigaste länderna. Ett värderingsstyrt, generöst och effektivt bistånd handlar om solidaritet och ansvarstagande för vår omvärld. Det långsiktiga målet med svenska biståndet, som uppgår till en procent av bruttonationalinkomsten, ska vara att utvecklingen i världen leder till att biståndet inte längre behövs och därmed kan avvecklas.

Lärarna måste få mer tid med eleverna

 Lågstadiet är särskilt viktigt och därför måste lärare få mer tid med eleverna. Den elev som inte lärt sig läsa, skriva och räkna under sina första tre åren i skolan riskerar att halka efter och få större problem senare under skoltiden. Vi måste ha en skola som ger eleverna möjlighet att växa utifrån sina egna förutsättningar och därför måste vi ha fokus på kunskap och en skola med arbetsro. Det är viktigt med lågstadielyftet. Regeringens insatser på 2,3 miljarder per år höjer kvaliten på skolundervisningen och eleverna får en starkare grund att stå på inför framtiden.

tisdag 4 mars 2014

Bra jobbat Erik Ullenhag

Regeringsförslag om att göra otillgänglighet till en diskrimineringsgrund är mycket bra. Igår presenterade integrations ministern Erik Ullenhag en lagrådsremiss med förslag att införa bristande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning i diskrimineringslagen. Det är ett rätt steg och är mer än välkommet. Förhoppningsvis kommer tillgängligheten i samhället att förbättras samtidigt är det en viktig signal att bristande tillgänglighet i samhället tas på största allvar. Personer med funktionshinder har missgynnats under en lång tid av den bristande tillgängligheten och skulle nu kunna med lagens hjälp driva frågan rättsligt. Bra jobbat Erik Ullenhag.

söndag 2 mars 2014

Kan Ukrainas sjäkvständighet garanteras?

Med Ryssland som granne och på det sättet som president Putin beter sig, blir det svårt att garantera Ukrainas självständighet. Det ryska parlamentet godkände på begäran av president Putin att skicka trupper till Ukraina. Ryssland har nu i snart tre år stoppat alla försök att uppnå en fredlig lösning i Syrien med bland annat argumentet att den internationella rätten måste respekteras och att världssamfundet inte ska blanda sig Syriens angelägenheter. Hur ser samma Ryssland och samma Putin på frågan om Ukraina? Har Ryssland överhuvudtaget respekt för internationell rätt när man skickar trupper till Ukraina? Det som händer i Ukraina med ryskt militärt ingripande kan inte accepteras och det är ett tydligt brott mot internationell rätt. USA och EU måste agera snabbt och tydligt markera detta ställningstagande för att tvinga Ryssland till reträtt från Krimhalvön så att konflikten inte sprider sig till hela Ukraina. Det ryska militära ingripande i Ukraina måste fördömas. Är vi tillbaka till kalla krigets tider under Putins ledarskap? Ukraina är ett självständigt land och får avgöra på gen hand om de vill stärka banden till EU eller inte. Ukraina får absolut inte hindras av den starka grannen Ryssland. Rysslands argument för intåg i Krimhalvön påminner mycket om samma argument man använde sig av i samband med Rysslands intåg i Georgien nämligen att skydda den ryska minoriteten. Det är dags att ta Rysslands agerande på största allvar. Rysslands agerande är mycket oroande.