tisdag 25 februari 2014

Ett nytt antiabortparti vill in i riksdagen

I Sverige får kvinnor göra abort till och med den 18:e veckan av graviditeten utan att vara tvungen att ange en orsak till aborten. Däremot krävs tillstånd för abort från Socialstyrelsen från vecka 19 till 22 om det finns särskilda skäl för abort. I Sverige har den rådande abortlagen från 1975 haft starkt stöd från samtliga riksdagspartier. Det nya Kristna värdepartiet (KV) som nyligen har samlat in de namnunderskrifter som behövs för att kunna ställa upp i riksdagsvalet i höst, vill totalförbjuda abort. De anser också att KD har svikit de kristna värderingarna och att det behövs därför ett nytt kristet parti. Partiet tycker inte att det bör finnas någon godtycklig gräns för att ha rätt till att avsluta ett liv. Partiet vänder sig även emot konstgjord befruktning.

måndag 24 februari 2014

Särskilda tandvårdsbidraget till utsatta grupper måste nå fram

Det är inte acceptabelt när nio av tio av de berättigade till regeringens särskilda tandvårdsbidraget inte utnyttjar stödet som regeringen hade hoppats på. När det särskilda tandvårdsstödet infördes 1 januari 2013 var syftet att personer med ökat behov av tandvård skulle gynnas av stödet som är på 600 kronor per halvår och totalt ges 1200 kronor per år. Det gäller de som har vissa sjukdomar eller funktionsnedsättning som ökar risken för försämrad tandhälsa. syftet med stödet är det ska gå till betalning av förebyggande åtgärder (undersökning och tandrengöring). Bidraget dras direkt på plats från tandvårdsavgiften. Totalt beräknas 285 600 personer vara berättigade till särskilt tandvårdsbidrag, men uppgifter från Försäkringskassan visar att endast 21 924 personer fick bidraget i fjol. Utfallet är mycket lågt. Många tycker att det är dyrt med tandläkarbesöket och därför borde fler utnyttja det särskilda stödet. Behovet för denna grupp vad gäller förebyggande tandvård är mycket stort och det är extra viktigt för tandhälsan. Sjukvården måste helt enkelt bli bättre på att informera denna grupp om detta särskilda extra bidrag.

fredag 21 februari 2014

Är det rimligt att acceptera att var sjunde patient får vårdskador?

Att vårdskador kan komma i samband med vårdbehandling är nästan oundvikligt. Det handlar om att väga risken mot nyttan när sjukvården ska bestämma sig för olika behandlingar och ingrepp. Men att så många som var sjunde patient ska drabbas av infektioner och andra komplikationer är självklart inte acceptabelt. I samband med att SKL (Sveriges kommuner och landsting) har granskat patientjournaler för ca 10 000 patienter från akutsjukhusen vid samtliga landsting under 2013, kunde man konstatera att i femton procent av fallen uppstod vårdskador. Allra vanligast (fler än var tredje patient) får vårdrelaterade infektioner. Skadorna orsakar stora lidanden för de drabbade patienterna, men kostar samhället stora resurser. Skadorna i vården ökar också med patientens ålder. En stor del av skadorna kan undvikas och kostnaderna för vårdskador kan minskas med upp till åtta miljarder kronor som kunde återinvesteras i sjukvården och komma patienterna till del. Att allt fler sjukhus sparar just på vårdplatser för äldre och på infektionsklinikerna är inte annat än kortsiktiga åtgärder som levererar fler vårdskador istället och därmed mer kostnader.

tisdag 18 februari 2014

Ny lag som stärker patientmakten

Patientmaktsutredningen under utredaren Johan Assarssons ansvar fick ett brett stöd av remissinstanserna. Han lyfter fram det fria vårdvalet både inom primärvården och i den öppna specialistvården som en av de viktigaste delarna i den nya patientlagen. Med den nya lagen ska det bli möjligt att välja primärvård och öppen specialistvård i hela landet oavsett var patienten bor. Landstingen blir skyldiga att erbjuda vård förutom till sina egna invånare även till dem som bor i andra landsting. Jag har för min del under en lång tid tyckt att patientens behov måste sättas i det främsta rummet och är väldigt glad över att patientperspektivet stärks i den nya patientlagen. Sjukvårdens strukturer har prioriterats under en lång tid i Sverige. Det är dags att säga adjö till strukturerna och låta patienterna ha större makt över sin vård och inflytande över sitt val av behandlingsmetoder. Rätten till second opinion ska också slås fast i den nya lagen och kommer att gälla alla som har en ”livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom”. Regeringen ska lägga fram den nya patientlagen i en proposition till riksdagen under våren. Om riksdagen godkänner den ska den nya patientlagen gälla från den första januari 2015.