torsdag 30 maj 2013

Syriska folket behöver hjälp

I måndags träffades EU:s 27 utrikesministrar för att bland annat samtala om vapenembargo. Storbritannien och Frankrike har länge velat lyfta embargot mot vapenleveranser till Syrien. På tisdag kunde vi se en överenskommelse, men tolkningen av den är olika. Sveriges utrikesministern vill tona ned och säger att fortsatta diskussioner kommer att äga rum efter Genevekonferensen, medan hans brittiske kollega tyckte att nu var det upp till varje land att bestämma om man ska leverera vapen eller ej. Vi måste komma ihåg att under den 26-månader långa konflikten har fler än 80 000 människor dött och hundratusentals är försvunna eller fängslade samtidigt som Ryssland och Iran har fortsatt med vapenleveranser till regimen i Syrien. Embargot gällde i praktiken bara oppositionen och har enligt min mening även försvagat den demokratiska oppositionen eftersom regimen fick och får fortfarande sina vapenleveransen och även muslimska extremister haft tillgång till vapen medan demokratiska krafterna fallit mellan stolarna. Jag har länge hävdat att vi måste stå på folkets sida. Ibland tvingas man välja mellan två onda ting. i valet mellan fortsatt dödandet från regimens sida med hjälp av ryska vapen, iranska stödet och soldater från Hizbullah som strider på regimmens sida och att förse den demokratiska oppositionen med vapen, väljer jag det senare alternativet för att besegra de onda krafterna (regimen och extremisterna)

torsdag 23 maj 2013

Friskolekommitténs rapport

Friskolekommitténs rapport kom ut idag. Kommittén anser att möjligheten att välja skola är av stort värde, både för den enskilde eleven och för att stimulera utvecklingen inom skolväsendet. Därför vill kommittén slå vakt om det fria skolvalet. Kommittén vill se en fungerande mångfald av aktörer i skolan. Den nya reglering som nu föreslås är bra för friskolesektorn. Den kan bidra till att höja kvaliteten och har förutsättningar att minska politiska motsättningar kring friskolor. Därmed finns förutsättningar att den blir bestående under längre tid. Långsiktiga spelregler har länge varit ett starkt önskemål från friskolorna. Sverige har en modell på skolområdet som innebär att fristående skolor kan gå med vinst. Det är kommitténs uppfattning att den möjligheten ska finnas kvar men att det nu, med tjugo års erfarenhet av friskolereformen, finns anledning att göra förändringar i regelverket så att det blir tydligt att möjligheten till vinst alltid är förenad med krav på god kvalitet. I kommitténs överväganden har lika villkor för kommunala och fristående skolor eftersträvats och flera av förslagen berör också kommunala skolor. Förhoppningen är att förslagen ska ha en positiv inverkan på kvaliteten även där. Här är foslagen: 1.Prövning av skolhuvudmännens lämplighet vad gäller vandel och ekonomisk skötsamhet 2.Prövning av ägarnas lämplighet och långsiktighet 3.Samråd för bättre samarbete och lika villkor 4.Meddelarskydd för anställda vid friskolor 5. Öppenhet, insyn och offentlighet 6. Skärpta sanktioner vid allvarliga brister 7.Frågan om lärarresurser 8.Snabbspår i Skolinspektionen för brådskande ärenden m m 9.Frågan om reglering av syftet 10.Frågan om skolors utrymme för nytänkande och innovation Friskolekommittén hänvisar, utöver sina ställningstaganden till ett antal andra utredningar. Det gäller Ägarprövningsutredningen, Utredningen om meddelarskydd i välfärdsverksamheter och Kommunallagsutredningen. När dessa utredningar är färdiga med sina betänkanden ska överläggningar ske mellan de partier som står bakom Friskolekommitténs ställningstaganden. En slutlig överenskommelse i dessa frågor föreligger först då partierna även enats om en proposition till riksdagen Friskolekommittén M/FP/C/KD/S/MP

Välkommet beslut i riksdagen om papperslösa

Äntligen ska personer som vistas i Sverige utan tillstånd, de så kallas "papperslösa" ska få rätt till sjukvård. Riksdagen antog igår förslag till lag om hälso- och sjukvård till personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Jag välkomnar den nya lagen som reglerar landstingens skyldighet att erbjuda dessa personer hälso- och sjukvård, tandvård, mödrahälsovård, preventivmedelsrådgivning samt en hälsoundersökning. Landstingen har därutöver möjlighet att erbjuda denna utsatta grupp samma vård som ges till personer bosatta i Sverige. Barn som vistas i Sverige utan tillstånd ska erbjudas samma subventionerade vård som bosatta eller asylsökande barn. Jag har i tio år kämpat för att den mest utsatta gruppen i samhället "Papperslösa" ska få möjlighet att få tillgång till en bra hälso- och sjukvård. Tillgång till hälso- och sjukvård för mig är en mänsklig rättighet.

tisdag 7 maj 2013

Kristna lever i utsatthet i Mellanöstern

Mellanösterns kristna lever i utsatthet. Hot, diskriminering, kidnappningar m.m. är en vardag för den kristna minoriteten i Mellanöstern. Kyrkorna i många länder jobbar för att ha bra relationer till myndigheterna som ett led att trygga vardagen för kristna i hela området, men verkligheten ger en annan bild om man är kristen och speciellt om man är troende kristen i dessa länder. Religionfriheten i Sverige är grundlagsskyddad, men så är icke fallet i de flesta av muslimska länder. Många muslimer ser på de kristna med djup skepsis och att de utgör hot mot islam. Många kristna ha lämnat Mellanöstern de senaste 50 åren. som exempel kan nämnas att i Turkiet finns det bara omkring 250 000 kristna kvar, i Irak är det allt fler kristna som tar sig från Bagdad och andra omården till de kurdiska områdena istället i region Kurdistan (där de är åtminstone trygga och skyddade) och i Syrien är enligt många bedömare knappat en miljon kristna kvar i landet (ca 30 % är kvar). Det är inte lätt att vara kristen idag i Mellanöstern, varken i arbetslivet, i skolan eller i samhället.

måndag 6 maj 2013

Varför arbetslösheten är högre hos vissa grupper?

Vi vet att sedan mer än 20 år är arbetslösheten högre bland unga, funkionshindrade och utomeuropeiska medborgare. Vad kan det bero på? Kan det bero på strukturproblem? Hur kan jobb skapas? Vi behöver i Sverige bättre företagsklimat, men också att arbetsförmedlingen måste fungera bättre. Det gäller att satsa på företagsamma människor och öppna möjlighet för konkurrenskraftiga företag. Företagsklimatet kan inte åstadskommas enbart med nationella åtgärder utan åtgärderna måste kompletteras med lokala och regionala insatser. 40% av ungdomarna vill starta eget företag, men det är färre än 1% som gör och vi har färre antal unga chefer jämför med andra länder. Självklart måste vi ändra på vår syn när det gäller näringslivspolitik. Det måste bli enklare att starta företag, det ska vara mindre riskfylld och förutsättningarna måsta vara stora för att företaget måste gå med vinst. Därför behövs flexiblare arbetsrätt och en annan syn på vinst. Fokus måste ligga på kvalitet och hög kompetens istället. Därför är det viktigt att våga starta eget, våga tro på sig själv, våga prova nytt och framförallt ska det inte betraktas som katastrof om man misslyckas en och två gånger och utan att för den skull ge upp. Det är fortfarande krångligt och byråkratiskt när det gäller pappersarbete, att fylla i ansökningar och blanketter. Att inte acceptera lägre löner för unga från fackföreningens sida gör att ungdomar hamnar i en ond cirkel ´genom en långtidsarbetslöshet. Genom första arbetet lär man sig arbetsrutiner, kommer i kontakt med arbetstakten och blir bekant med systemet. Vi måste på samma sätt kunna förmå de "nya svenskarna" att arbeta, lättare strta eget och ställa krav. Vi måste våga anställa funktionshindrade och göra sig av med fördomar man har skapat under så lång tid i Sverige. Vi måste helt enkelt våga någonting nytt, våga reformera LAS, våga investera, kunna misslyckas och kunna vara stolt över att ha vinst i sin verksamhet. Genom vinst kan man utvidga sin verksamhet och anställa ännu fler medarbetare.

onsdag 1 maj 2013

När tänker Socialdemokraterna gå från ord till handling?

I dagens UNT skriver den tidigare justitieminister (S) Thomas Bodström tillsammans med Ellinor Eriksson förbundssekreteraren- SSU att S har högre ambitioner för Seriges unga. De skriver: " Vi vill inte ha en reering som sitter still och nöjd i båten när 157 000 unga saknar arbete. Vi behöver en politik som går i takt med tiden, som tar sig an dagens utmaningar och som har visioner för framtiden". Socialdemokraterna måste tydligt visa hur de ska göra för att inte sitta still och vara nöjda. Hur ska de samordna regeringsarbetet (Om rödgröna får majoritet) med Vänstern som vill höja arbetsgivaravgiften till det dubbla när man anställer unga samtidigt när Miljöpartiet inte vill höja. Det är minst 15 miljarder i höjd skatt som berör ungas anställning? Hur ska S samordna med både Vänsterpartiet och Miljörpartiet när det gäller valfrihet i välfärdssektorn? Vänster som vill förbjuda och Miljöpartiet som är för mångfald? Det finns en rad andra frågor som S, V och MP är inte överens. När ska S vakna och tänka mer realistiskt?